FOTO: Območje nature 2000: Pravo črno smetišče pri Gaberju

Nenavaden prizor je pred dnevi zmotil sprehajalca. Na lokaciji blizu naselja Gaberje, med domačini bolj poznano kot “Biro most,” je najbrž več neodgovornežev raztreslo smeti: Plastične flaše, prazne tube šamponov, pločevinke, gradbeni odpad … Zaenkrat je lokacija ena, a povsem mogoče je, da ni osamljena. Spomnimo: Območje spada pod Območje nature 2000.
Zelo težko si je predstavljati kaj se dogaja v glavi človeka, ki v naravo odvrže predmete, ki tja niti slučajno ne spadajo. Prav to se je najbrž spraševal tudi sprehajalec in prebivalec naselja Gaberje. Ta je namreč med sprehodom naletel na neodgovorno odvržene razne smeti: Plastične flaše, prazne tube šamponov, pločevinke, gradbeni odpad … Čeprav pogosto slišimo, kako je potrebno varovati okolje in naravo sploh, pa kot kaže v naši družbi obstajajo ljudje, ki se na naravo in trud za čisto okolje požvižgajo.

Na žalost pristojne službe tega ne morejo preprečiti, kar je seveda jasno, saj je to praktično nemogoče. In čeprav imamo v naši občini ustrezno in dobro urejen odvoz takšnih in drugačnih odpadkov, nekaterim ljudem to očitno ni dovolj. Nazadnje smo o odmetavanju smeti v naravo poročali lanskega septembra, ko je neznanec s svojim početjem ”okrasil” dve lokaciji izven naselja Petišovci.

Kaj lahko storimo?

Najboljše je takšno odlaganje odpadkov prijaviti pristojnim inšpekcijskim službam ali o tem obvestiti javno podjetje, pooblaščeno za ravnanje z odpadki. Obvestite lahko tudi občinsko redarstvo ali občinsko inšpekcijsko službo. Zagrožene kazni za takšno početje, če je storilec seveda izsleden, niso majhne, znašajo okrog tisoč evrov, osebo pa lahko doleti tudi kazenski pregon.

Med tem nekateri že razmišljajo, ali ne bi bilo dobro v naši občini ustanoviti kakšno “zeleno iniciativo …” No, če bo ta dosegla željene rezultate, pa je že druga tema. Smo pa včeraj izvedeli še, da je KS Gaberje to črno odlagališče smeti pred tednom dni že prijavila pristojnim na lendavski Občini.