FOTO: Potopisno predavanje Vikija Grošelja

Minulo soboto se je v športni dvorani DOŠ I Lendava odvijalo potopisno predavanje Vikija Grošelja, ki ga je organiziralo Planinsko društvo Lendava, z naslovom Najvišji vrhovi celin. Hkrati je Grošelj predstavil istoimensko knjigo.
Minulo soboto so prisotni, v športni dvorani Dvojezične osnovne šole Lendava prisluhnili zanimivemu predavanju vrhunskega alpinista, gorskega reševalca, gorskega vodnika in športnega pedagoga Vikija Grošelja, ki je predstavil knjigo Najvišji vrhovi celin. Kot alpinist je, poleg številnih vzponov, ki jih je opravil v domačih in tujih gorah, sodeloval na več kot tridesetih odpravah v neevropska gorstva. V Himalaji je opravil enajst vzponov na vrhove desetih od štirinajstih osemtisočakov. Na vse vrhove, razen na Makalu, Everest in Kangčendzengo, je splezal brez uporabe dodatnega kisika. Čeprav so jedro njegovega alpinizma vzponi na osemtisočake, je Grošelj tudi prvi Slovenec, ki se je povzpel na vse najvišje vrhove kontinentov.

“Preplezati najvišje vrhove vseh sedmih celin našega planeta je veličasten izziv za vse, ki jim je pustolovščina pomemben del življenja. Če mu prištejemo še razkošnost razlik med posameznimi vrhovi in pokrajinami – celinami, bi na Zemlji težko našli bolj barvit in zanimiv gorniški cilj.”

Foto: Lászlo Ligeti