FOTO: Potopisno predavanje Patrika Adorjana: Istanbul in Atene

Z željo po nečem novem, sta minuli konec poletja Patrik Adorjan in Laura Kovač namesto na hrvaški obali, preživela bistveno dalje -v Turčiji in Grčiji. Podala sta se v Istanbul in Atene, o čemer je Patrik včeraj pripovedoval zbrani družbi v baru Retro. Dogodek je organiziral Klub študentov Lendava.
Kot nam je dejal Patrik, sta z Lauro veliko minulih poletij preživljala na Slovencem in Slovenkam precej priljubljenem kraju, v hrvaški Dalmaciji. No, minuli konec poletja sta se slednja odločila, da bosta izbrala nekaj novega. Odločitve, da sta se podala v turški Istanbul (Carigrad) in grške Atene, sodeč po zanimivem potopisnem predavanju včerajšnji večer v baru Retro, kot kaže ne bosta obžalovala.

Zelo izčrpno, s številnimi fotografijami in nekaj video posnetki je Patrik sprva predstavil prvi del lanskih počitnic, ki sta jih preživljala v največjem turškem mestu, Istanbulu, ki šteje nekaj več kot 15 milijonov prebivalcev, a to kljub temu ni glavno mesto države. Kot je dejal, je vera tam globoko zakoreninjena med ljudmi, saj se mesto ponaša z več tisoč mošejami, a hkrati povedal, da v Turčiji velja nizki standard (minimalna plača tam znaša okrog 200 evrov), kar imajo turisti najraje. Kot zanimivost je omenil, da so tam denimo precej dragi čaji (zelišča) in sladoled, med cenejše izdelke pa spada denimo kebab, “katerega tam ne bi zamenjal,” je v smehu dejal.

Omenil je, da se omenjeno mesto ponaša z več deset tisoč trgovinami, in prav toliko gostinskimi obrati. Ima veliko znamenitosti, na glavnih ulicah oz. poteh pa velja krepka gneča. Z Lauro sta prenočevala v zasebnem stanovanju, ki sta ga našla s pomočjo spleta ter poizkusila kar največ tamkajšnje hrane in pijače, brezalkoholne, saj je tam alkohol skorajda nemogoče dobiti. Presenečena sta bila nad sproščenostjo naroda, tamkajšnji prebivalci, predvsem moški, pa se veliko družijo ob družabnih igrah kar na ulici. Žensk naj bi menda bilo na ulicah videti bistveno manj, kot moških.

Po tednu dni ju je pot iz Turčije vodila v Grčijo, natančneje v tamkajšnje Atene. Tam se je, kot je dejal Patrik, že opazil bistveni skok cen. Tudi tam sta spala v zasebnem stanovanju, katerega sta našla preko spleta. Ogledala sta si veliko znamenitosti, obiskala pa sta tudi olimpijsko prizorišče, ki je, razen nogometnega stadiona, zapuščeno. Da sta si v Atenah lahko ogledala veliko kulturne zapuščine starih Grkov je bilo moč razbrati iz številnih fotografij, pozabila pa nista niti na grške izjemno ozke ulice in tamkajšnjo hrano.

Na pot sta se z letalom podala iz Budimpešte, po obeh mestih pa sta se premikala predvsem peš in s (predvsem v Turčiji) poceni javnim prevozom. Patrik nam je omenil, da je v obeh mestih prisotne veliko policije in vojske, tako, da sta se počutila varno. Za potovanje sta porabila okrog 900 evrov, v ceno sta seveda vključila prav vse: Od poti do prenočišča ter hrane in pijače. Na vprašanje, kje mu je bilo boljše, je dejal da v Istanbulu, za konec pa je bilo moč poizkusiti nekaj tamkajšnjih jedi.