FOTO: Pomurski tamburaški orkester navdušil pod stolpom Vinarium

V okviru prireditev “Z glasbo in s plesom v poletje”, ki ga prireja JSKD OI Lendava, je tokrat pred stolpom Vinarium nastopil Pomurski tamburaški orkester. Ker je njihov repertoar raznolik, so poslušalci, gostje in obiskovalci te zanimive izletniške in turistične destinacije, poleg ljudskih pesmi bili deležni tudi drugih žanrov, s katerimi jih je sproti seznanjala vodja orkestra, prof. Simona Pirc Katalinič, ki je mimogrede tudi vodja JSKD OI Gornja Radgona.
Glasbeni program orkestra je popestrila tudi vokalistka, mlada pevka Kiara Katalinič, sploh pa so poslušalci bili navdušeni. Poleg pozdrava navzočih na začetku dogodka je vodja JSKD OI Lendava Rozina Nemec, na koncu prisotne povabila na druženje tudi naslednji konec tedna, v soboto ob 17.00 uri.

Kot nam je povedala vodja Pomurskega tamburaškega orkestra Simona Pirc Katalinič, orkester izvaja vse zvrsti glasbe, od klasike, filmske glasbe, ljudskih pesmi, slovenskih in tujih popevk, ruskih uspešnic, dalmatinskih skladb, vse do rocka. Večino skladb izbere prav ona, kot vodja orkestra, po posvetu s člani. “Izbiramo različne skladbe, ki so nam všeč, in ki bodo všeč tudi poslušalcem,” pove Pirc Kataliničeva. Tako so tudi pod stolpom Vinarium izbrali raznolik program, saj so želeli ugoditi vsem glasbenim okusom. Zaigrali so kar 14 skladb.

Pomurski tamburaški orkester je sicer mlad, saj je bil ustanovljen v letu 2020, tik pred začetkom epidemije, s sedežem v Bakovcih. Namen ustanovitve orkestra je združevanje tamburašev iz celotnega Pomurja, pridobivanje učencev iz glasbenih šol ter dvig nivoja tamburaštva tako na regijski kot državni ravni. Pobudniki za ustanovitev so bili člani različnih tamburaških orkestrov. Večina članov igra tudi v drugih tamburaških skupinah in orkestrih, nekaj je pa takih, ki se s tamburico srečujejo prvič.

“Kljub zaprtju v lanskem in letošnjem letu nam je uspelo izvesti nekaj nastopov in koncertov. V lanskem letu smo nastopili na regijskem srečanju tamburašev v Gornji Radgoni in na prireditvi ob Dnevu žena v Bakovcih. Ob zaprtju smo delali vsak na svojem domu in se srečevali preko Zoom-a. Na tak način smo posneli slovensko himno Zdravljico, ki je bila predvajana kot uvod v spletno prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku v občini Gornja Radgona. Letos smo ponovno pričeli s svojim delom v začetku maja. V sklopu Tedna ljubiteljske kulture smo pripravili Javno vajo na prostem. Bili smo povabljeni k sodelovanju na Festivalu Lent, kjer smo na Glavnem trgu v Mariboru, 30.6., izvedli koncert. Posneli smo tudi promocijski video, ki se predvaja na YouTube in družbenih omrežjih,” nam je prvo leto delovanja predstavila Simona Pirc Katalinič, ki je dodala, da orkester na nastopih in koncertih največ spremlja mlada vokalistka Kiara Katalinič, ki je zaključila dve leti solo petja na ZGŠ Maestro v Gornji Radgoni, nadalje se pevsko izobražuje pri Maji Keuc. Občasno z njimi zapoje Mišo Kontrec in drugi solisti, vokalne skupine ter instrumentalisti.