FOTO: Poklonili so se padlim ruskim vojakom

Sekretarka Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji Anna Tyurina, podžupanja Občine Lendava Rozina Nemec in podžupan Ivan Koncut so danes dopoldan v spremstvu častne straže Slovenske vojske položili cvetje na gornjem lendavskem pokopališču pri spomeniku padlim ruskim vojakom.
Predstavniki in diplomati Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji vsakoletno, tradicionalno, obiščejo vsa obeležja spomina na padle ruske vojake. Sekretarko Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji Anno Tyurino in Sergeja Šavlija z Ruskega centra znanosti in kulture v Sloveniji so v Lendavi sprejeli predstavniki Zveze borcev NOB Lendava, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Območno združenje slovenskih častnikov Lendava, še pred tem pa so se snedli v lendavski Mestni hiši. V kratkem nagovoru po polaganju cvetja je podžupanja izpostavila pomen obeleževanja ključnih dogodkov, ki so zaznamovali našo preteklost. Sekretarka veleposlaništva Ruske federacije pa se v kratkem zahvalnem nagovoru spomnila tudi številnih družin, ki jih je vojna razbila, in svoj nagovor sklenila z besedami: “Zato si želimo, da se kaj takega ne bi zgodilo in ne ponovilo.”

Prekmurje so fašistične okupacije ob asistenci partizanov dokončno osvobodili ruski vojaki – aprila 1945 jih je padlo 521. Do leta 2016 so to bili večinoma neznani junaki, ki pa so takrat pričeli dobivati imena. Rusija je namreč odprla arhive iz druge svetovne vojne in potomci padlih vojakov že pet let lahko iščejo svoje prednike.

FOTO: Tomaž Galič