FOTO: Pohod ob svetovnem dnevu mokrišč

Udeleženci že devetnajstega pohoda ob reki so se včeraj v dopoldanskih urah zbrali ob brodu na Muri, nato pa so se skupaj podali na osem-kilometrsko pot, ki jih je vodila skozi občine Murska Sobota, Tišina in Radenci. Med pohodniki sta bila tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan ter župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek.
V okviru dohodka se je več sto udeležencev sprehodilo tudi ob kraju, kjer je načrtovana postavitev Hidroelektrarne Hrastje-Mota, da bi tako opozorili na nevarnost, ki naj bi jo projekt predstavljal za obmurska mokrišča.

Novi predsednik Zveze društev Moja Mura Samo Tuš je v nagovoru pohodnikom opozoril, da je Moja Mura glede na vedno večji pritisk za izgradnjo elektrarn sorazmerno povečala aktivnosti. “Dosedanji predsednik je po odličnem delu v preteklih letih prevzel koordinacijsko nalogo v kampanji rešimo Muro, v Zvezi pa bomo poleg intenzivnega dela na področju nasprotovanja izgradnji elektrarn posvečali bistveno več pozornosti revitalizaciji porečja Mure. Dejstvo je, da je velika večina problemov, predvsem poglabljanje rečnega dna Mure, posledica elektrarn v zgornjem toku v Avstriji. A rešitev ni še več elektrarn, temveč sonaravna obnova reke Mure. In zdaj mora biti vsem jasno, da pri nasprotovanju elektrarnam na Muri ne gre komarje in ribice, ampak proti ogrožanju pitne vode za občane Pomurja,” je sklenil Tuš.

Pohoda se je udeležil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan.  Povedal je, da poskušajo Pomurcem iz Ljubljane in Maribora vsiliti elektrarne. “Zavedamo se, da potrebujemo prostor za ohranjanje rastlinskih in živalskih vrst, ki omogoča, da se ohranijo tudi prostori, ki napajajo podtalnico, vendar se tak prostor ne imenuje hidroelektrarna, ampak se tak prostor imenuje mokrišče. Zato sem tukaj, da podprem napore za ohranitev mokrišč,” je dejal Židan.

Arno Mohl iz Svetovne organizacije za varstvo narave (WWF) je v imenu organizacije podprl prizadevanja za ohranitev Mure in pozval slovensko vlado, naj upošteva želje prebivalcev ob Muri in jim prepusti razvoj. “Hidroelektrarne niso čista in zelena energija, ker puščajo preveč posledic, dokaz za to so elektrarne na Muri v Avstriji, ki so že zgrajene, in ta, ki jo zdaj gradijo v bližini Gradca,” je povedal Mohl.

Župan mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek je udeležence pohoda seznanil, da je občina pridobila 400.000 evrov, s katerimi bodo prostor pri brodu naredili lepši in prijaznejši tistim, ki imajo radi naravo in da to ne bo projekt, ki bi temeljil na nekih komercialnih idejah, ampak bo prijazen naravi in prijazen ljudem, ki imajo radi naravo.

FOTO: László Ligeti