FOTO: Podelili priznanja za dosežke z ocenjevanja vin

Kot smo že poročali, je 16. marca 2017 v medetaži hotela Lipa v Lendavi potekalo ocenjevanje vin Društva vinogradnikov in sadjarjev Lendava. Včeraj zvečer so tudi uradno podelili priznanja za ocenjena vina.

Društveno ocenjevanje vin letnika 20016 se je odvijalo v prostorih Term Lendava in sicer 16. marca 2017. Ocenjevalo se je 54 vzorcev vin. Belih vin je bilo 46, ostala so bila rdeča, oziroma rose. Letos so prvič ocenjevali tudi peneče vino. “Letos med drugim obeležujemo tudi visok jubilej. Vina se je v Lendavi ocenjevalo že pred 85. leti, prav tako je naše ocenjevanje že 30. po vrsti. Če v biltenu pogledamo vsa ocenjevanja za nazaj, lahko uvidimo, da so se ocene za tukajšnja vina vsako leto višala, prav tako pa se je višala tudi kakovost tukajšnjih vin,” pove Marjan Koren, predsednik Društva vinogradnikov in sadjarjev (DVS) Lendava.

Lansko leto je bilo za pridelovalce grozdja precej ugodno. Vremenske razmere niso kaj dosti vplivale na dozorelost grozdja in posledično tudi na pojav različnih bolezni v vinogradu. Z ustreznimi zaščitnimi sredstvi ob primernem času se je dalo ohraniti zdrav vinograd.

“Kljub neugodnim pogojem za kletarjenje, so posebnost lanskega letnika nekateri kletarji dobro izkoristili in ponudili drugačna vina kot prejšnja leta. Vina so bila dobro ocenjena in glede na prejšnje letnike boljša. Povprečna ocena naših vinogradnikov je 18,09. Letošnje ocenjevanje ni prineslo vin posebnih kakovosti,” dodaja Koren.

Po trenutno veljavnem pravilniku, ocenjevanja za Prekmurskega prvaka ne bo. To je dogovor na koordinaciji predsednikov prekmurskih društev. Med vsemi ocenjenimi vzorci vseh prekmurskih društev se bo, glede na oceno, izbralo prekmurske prvake oz. prvake sort.

“Društveno ocenjevanje vin nam daje možnost, da se izkažemo kako smo delali v prejšnjem letu in nato kletarili. S tem ocenjevanjem nam strokovnjaki na poseben način povejo kje smo s svojimi vini in kako so delali ostali vinogradniki. Ne glede na vremenske in druge težave, so vinogradniki v lendavskem vinorodnem pod-okolišu pokazali, da je vinogradništvo tukaj doma in da znajo pridelati vrhunska vina. S tem poskrbijo za prepoznavnost lendavskih vin in za svoje dobro ime kot pridelovalca vin,” zaključi Koren.