FOTO: Po treh letih na Novem Tomažu spet asfaltna cesta

Primer Újtamása oz. Novega Tomaža je najbrž vsem, dobro znan. Najprej je leta 2010 tam pričela drseti zemlja in močno poškodovala stanovanjsko hišo in nekaj vikendov, leta 2014 pa so obilne padavine dobesedno odplaknile asfaltno cesto. Po treh letih boja so tamkajšnji vinogradniki le dobili novo asfaltno cesto.
Novi Tomaž ali Újtamás, kot ga večina pozna, je en izmed tistih delov Lendave, ki je že več let pod udarom narave. Najprej ga je leta 2010 prizadelo drsenje zemlje, med drugim se je zaradi močno poškodovane hiše od tam morala izseliti ena družina, leta 2014 pa ga je, kot večino občine Lendava prizadelo še močno deževje, hudourniške vode pa so do konca poškodovale in povsem razdejale cesto, ki vodi do kleti, vikendic in tamkajšnjih kmetijskih zemljišč.

Že 22. februarja 2016 smo na naši spletni strani poročali o katastrofalnem stanju ceste, ki sploh ni bila prevozna z delovnimi stroji, kaj šele z osebnimi avtomobili. Lastniki tamkajšnjih zemljišč in vinskih kleti so čakali več let, prejemali obljube Občine dokler jim ni prekipelo in so pričeli z zbiranjem podpisov za skupinsko tožbo zoper Občino. Marca istega leta so se jih odgovorni le usmilili in jim cesto popravili z nasutjem gramoza, kar pa ni bila najboljša rešitev, saj je po vsakem deževju cesta bila težko prevozna.

Kot sta nam že lansko leto povedala dva lastnika tamkajšnjih dveh vinskih kleti, je občina s pomočjo podjetja Eko-Park že leta 2014, drugi dan po obilnem deževju, ko so ostali brez asfaltne ceste, močno poškodovano cestišče popravila z nasutjem gramoza a predvsem zaradi osebnega avtomobila, ki je ostal ujet čez noč po deževju pri eni izmed vinskih kleti po trgatvi. Že čez dober teden ali dva je bilo stanje ponovno isto, saj je gramoz zaradi novega dežja bil ponovno izpran.

Zadeva je šla celo tako daleč, da so se tamkajšnji vinogradniki zaradi večih nestrinjanj, med katerimi je bila tudi ta cestna povezava, organizirali v civilno iniciativo in pričeli zbirati podpise podpore. Takrat so jih na lendavski Občini le pričeli poslušati in se z njimi intenzivno pogovarjati. Pogovori in dogovori so očitno obrodili sadove, saj so tamkajšnji vinogradniki po treh letih boja pred nekaj tedni le dobili novo asfaltno cesto in urejeno odvodnjevanje, drsenje zemlje pa bo, kot kaže, Občina primorana reševati z državo.

 

Stanje na dan 30.3.2016

Response code is 404

Stanje na dan 3.2.2016

Response code is 404