FOTO: Po razširitvi notranjih prostorov pričeli z urejanjem zunanjosti centra “Zrinski”

Že leta 2018 je predsednik Hrvaškega kulturnega društva Pomurje iz Lendave Đanino Kutnjak, na redni letni skupščini napovedal, da se njihovim prostorom obeta razširitev ter ureditev zunanjosti, predvsem dvoriščnega dela. Razširitev prostorov ter ureditev slednjih je skorajda že zaključena, v teh dneh pa so se pričela tudi dela za ureditev zunanjosti.
“Prostore našega društva, ki so nam bili pretesni, smo že dlje čas želeli razširiti. Uspeli smo si zagotoviti dodatne prostore, ki smo jih pred kratkim dokončno uredili v center “Zrinski” in se tako priključili kulturnemu dogajanju v našem mestu,” je uvodoma dejal Kutnjak. “Seveda prostore lahko uporabljajo tudi druga kulturna društva. Poteka ureditev meščanskega dvorišča za zgradbo, obogatiti pa ga želimo s turistično ponudbo. Sedaj je v naši soseščini madžarsko konzularno predstavništvo in zakaj ne bi poizkusili?” je še dejal Kutnjak o novem nastajajočem centru “Zrinski.”

Novi, povsem prenovljeni del obsega okrog 75 kvadratov vključno s kuhinjo, prav takšno površino pa ima stari del. Obnovo je financirala hrvaška država ter Međimurska županija. Trenutno poteka ureditev meščanskega dvorišča iz 18. stoletja, kjer bo prostor za kulturne prireditve in folkloro, na dvorišču pa bo tudi oder. Prenovljen bo bližnji vodnjak in zgrajena povsem nova zidana stena, ki je sedaj v precej slabem stanju. Odprtje prenovljenih prostorov, postavljenega kipa Nikole Zrinskega ter urejenega meščanskega dvorišča bi se lahko zgodilo poleti, prihodnje leto pa še kiparska instalacija. Ureditev dvorišča financira lastnik, Občina Lendava. Skupna vrednost del -tako prenove kot ureditev dvorišča je okrog 80 tisočakov.