FOTO: Po letu in pol situacija povsem ista

Lastniki kmetijskih zemljišč na Novem Tomažu (Újtamás) še zelo dobro pomnijo pred nekaj leti najprej zemeljske plazove, pred slabim letom in pol pa še obilno deževje, ki jim je odneslo cesto. Odgovorne že od tistega trenutka sprašujejo kdaj bodo dobili vsaj novo cesto, a odgovorov ni. Med drugim velja omeniti, da smo tudi pri Lendavainfo.com na odgovor občine čakali več kot 15 dni, a ga nismo prejeli.

Novi Tomaž ali Újtamás, kot ga večina pozna, je en izmed tistih delov, ki je že več let pod udarom narave. Najprej ga je pred nekaj leti prizadelo drsenje zemlje, med drugim se je zaradi močno poškodovane hiše od tam morala izseliti ena družina, leta 2014 pa ga je, kot večino občine Lendava prizadelo še močno deževje, hudourniške vode pa so do konca poškodovale in povsem razdejale cesto, ki vodi do kleti, vikendic in tamkajšnjih kmetijskih zemljišč.

Gre za 12 vinskih kleti, nekaj tudi s pripadajočim bivalnim delom, lastniki katerih so ostali brez cestne povezave do svojih zemljišč, nekaj pa je celo takih, ki so zaradi težkega dostopa vinogradništvo opustili. Kot pravita dva lastnika tamkajšnjih dveh vinskih kleti, je občina s pomočjo podjetja Eko-Park leta 2014, drugi dan po obilnem deževju, ko so ostali brez asfaltne ceste, močno poškodovano cestišče popravila z nasutjem gramoza, a predvsem zaradi osebnega avtomobila, ki je ostal ujet čez noč po deževju pri eni izmed vinskih kleti po trgatvi. Če čez dober teden ali dva je bilo stanje ponovno isto, saj je gramoz zaradi novega dežja bil ponovno izpran.

Občina (zaenkrat) z ničemer konkretnim. Se obeta tožba zoper občino?

Kaj se bo zgodilo, ne vesta niti lastnika zemljišč iz Bistrice in Odrancev, ki sta se na naše uredništvo obrnila že povsem obupana, saj jima lendavska občina ni postregla z ničemer konkretnim. Do svojih vinskih kleti se lahko odpravita le peš, enako je bilo tudi za minulo trgatev. Tudi traktor ali kakšen drugi delovni stroj je nemogoče spraviti do zemljišč. Na občini so jima, kot je razvidno na enem izmed papirjev že pred časom dejali, da premiki bodo, a je od tega že vsaj eno leto. Ker oba lastnika, kakor tudi vsi ostali tamkajšnji lastniki odgovorov razen obljub nimajo, potrpljenje pa jih iz dneva v dan mineva, napovedujejo, da se bodo podali v skupinsko tožbo.

Kot kaže pa ni težava le asfaltna cesta, temveč tudi drseče nesanirano pobočje. Lansko leto se je, zaradi premikov zemlje, podrl en zidani in en leseni objekt.

Med drugim smo tudi mi na lendavsko občino že pred več kot petnajstimi dnevi poslali tri vprašanja v zvezi z predmetno zadevo, a nanje nismo dobili prav nobenega odgovora. Očitno si lastniki zemljišč na Novem Tomažu asfalta in odgovora pač ne zaslužijo …
[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/113431614612884969612/albumid/6253982223201881601?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]