FOTO: Plesna delavnica “Mamica su štrukle pekli” v sodelovanju s KD Međimurje Velenje

V sklopu projekta “Pod eno streho” se je odvila plesna delavnica “Mamica su štrukle pekli” v sodelovanju s KD Međimurje Velenje. Po letu in pol se je s tem dogodkom tudi uradno snedla folklorna sekcija Hrvaškega kulturnega društva (HKD) Pomurje iz Lendave, kar pomeni da se delo folklorne sekcije nadaljuje.
HKD Pomurje iz Lendave je tokrat medse povabila člane KD Međimurje iz Velenja. Celodnevni izlet v Prekmurje so člani izkoristili tudi za sodelovanje v omenjeni delavnici, a še pred tem so okusili lendavski bograč in perece ter si ogledali znamenitosti Lendave. Ob tem je 45 članov društva prejelo kar 47 priznanj in značk za sodelovanje v folklornih in literarnih dejavnostih s strani Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti – območne enote Lendava, zlato jubilejno priznanje ob 15. obletnici društva ter ob 10. obletnici ustanovitve folklornega ansambla pa je prejelo društvo HKD Pomurje. Na plesni delavnici so se odplesali vsi bolj in tudi manj znani plesi, za tem pa je sledilo druženje in zabava.

“Raznolikost je most, ki ga želim prečkati”

Društvo rejniških staršev Medžimurja prvič sodeluje kot prijavitelj in Hrvaško kulturno društvo Pomurje iz Lendave kot partner pri projektu Erasmus +, v mladinski izmenjavi “Raznolikost je most, ki ga želim prečkati.” Brezplačno desetdnevno bivanje na Jadranu v hostlu Selce, otroci in mladostniki iz Medžimurja (25) in Lendave (15) imajo v okviru projekta vsakodnevne izobraževalne in zabavne dejavnosti, kjer bodo pridobili nova znanja in izkušnje ter razvili sposobnost sprejemanja raznolikosti in strpnosti. Glavni cilji projekta izmenjave mladih so spodbuditi in opolnomočiti rejnike in mlade, večinoma Rome, za aktivno sodelovanje v življenju skupnosti, jim pokazati, da raznolikost ni problem in da ima vsakdo pravico do normalnega življenja.

FOTO: Zdenka Kostric