FOTO: Pirotehnika: Štirinajstletnik ostal brez obeh dlani

V ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru so včeraj pozno popoldne sprejeli 14-letnika, ki se je  poškodoval s pirotehničnimi sredstvi. Najstnik je ostal brez obeh dlani. Poškodbe s pirotehniko so sicer v upadu, a so prisotne.

Kot so sporočili iz UKC Ljubljana, je uporaba petard v Sloveniji prepovedana že od leta 2008, a zaradi njihove neustrezne uporabe še vedno beležijo primere tudi zelo hudih poškodb, zaradi katerih so mnogi mladi zaznamovani za vse življenje. “Poškodovanega dela telesa namreč niti s sodobnim znanjem in tehničnim napredkom v medicini ni mogoče povrniti v prvotno stanje,” opozarjajo.

A kot kaže, prepoved uporabe petard ni ustavila štirinajstletnika, ki si bo rokovanje z njimi zapomnil za vse življenje. Pri rokovanju s petardami se je v sobi štirinajstletnika zgodila nesreča, pri kateri bo slednji ostal trajni invalid. Petarde so mu namreč tako močno poškodovale dlani, da rekonstrukcija na žalost ni bila možna, kirurgom pa ni preostalo drugega, kot da mu amputirajo obe dlani.

Roki pa seveda nista vse. 14-letnik ima poleg hudih poškodb rok, poškodovan še obraz, natančneje sluh in oči. Zdravstveno stanje štirinajstletnika je sicer trenutno stabilno in je pri zavesti. Fant je po oceni predstavnika za plastično kirurgijo kandidat za presaditev rok, a čakajo na napredek medicine, da mu bodo lahko pomagali. Mladi v starosti od 11 in 20 let ne gledajo televizije in ne poslušajo radia, so pa najbolj ogrožena skupina, opozarjajo v UKC Ljubljana.

Lani so brez rok ostale tri osebe.

Opozarjamo, da so fotografije so zelo nazorne. Občutljivim osebam ogled odsvetujemo.