FOTO: Petišovci: Matej Žagar ubranil naziv državnega prvaka

Na Petišovskem ovalu se je minulo soboto zvečer odvijala ena izmed najzanimivejših dirk v spidveju v Lendavi v zadnjih nekaj letih. Po neverjetno zanimivem in hkrati napetem razvažanju, je lovoriko državnega prvaka ubranil Matej Žagar, ki je zmago le za las speljal konkurentu Maticu Ivačiču.
Na zadnji dirki državnega prvenstva je imel Matej Žagar nepričakovano veliko dela, da je potrdil, da je najboljši slovenski spidvejist v tej sezoni v državnem prvenstvu. Državno lovoriko bi mu skorajda speljal Matic Ivačič, tokrat njegov neposredni konkurent, ta je sicer bil prvak finalne vožnje, a sta se za končni rezultat zaradi enakega števila točk slednja udarila še v t.i. razvažanju, torej v izjeno zanimivi a hkrati napeti dirki po finalu, ki je dejansko bila odločilna.

Ivačič po dvajsetih vožnjah pred Žagarjem

Matej Žagar je bil prvi favorit preizkušnje na ovalu v Petišovcih. V prvi, peti in deveti vožnji ni dovolil presenečenja ter je vse tri dobil, nato pa ga je v trinajsti presenetil prvi zasledovalec v lovu na prvo mesto Matic Ivačič. Član AMD Krško je imel po dvajsetih vožnjah maksimalni izkupiček petnajstih točk, Žagar pa eno manj.Ivačič je tako pošteno dihal za vrat Ljubljančanu, ki se je dobro zavedal, da mu lahko že najmanjša napaka odnese naslov državnega prvaka.

Državnega prvaka je odločila šele superfinalna vožnja

Ob Ivačiču in Žagarju sta se v finalno vožnjo uvrstila še Denis Štojs in Danec Matias Nielsen. V njej je Ivačič še drugič v tem večeru ugnal Žagarja, tretji je bil Nielsen, četrti pa Štojs. To je pomenilo, da sta se Ivačič in Žagar izenačila po točkah v skupnem seštevku za državno prvenstvo in o naslovu državnega prvaka v spidveju je odločala dodatna, superfinalna vožnja. Na štartu sta bila še tretjič v večeru skupaj Ivačič in Žagar. Prvi na poziciji A, drugi na poziciji B. V igri živcev so do izraza prišle tudi izkušnje in zmaga je pripadla Ljubljančanu, ki se je tako osemnajstič v karieri veselil naslova državnega prvaka.

“Zadovoljen sem, da sem osvojil še 18. zvezdico slovenskega prvenstva. Prav tako pa tudi, da je prav Matic, ki je dejansko moj varovanec, saj mu pomagam tako pri motorjih, opremi in nasvetih glede dirkanja, v tej sezoni napredoval tako daleč, da sem se moral pošteno potruditi, da sem ubranil naslov prav proti njemu,” je dejal Žagar.

Drugo mesto v skupnem seštevku je pripadlo sremiški puščici, kot navijači pravijo Ivačiču, tretje pa Denisu Štojsu. Slednji je izkoristil odsotnost poškodovanega Nicka Škorje in je tako prišel do naziva tretjega najboljšega speedwayista v Sloveniji v letu 2019 v državnem prvenstvu. Škorji je vseeno pripadel naslov najboljšega mladega voznika, saj je imel dovolj zaloge točk še iz preteklih dveh dirk v Krškem in Ljubljani.