FOTO: Péter Szijjártó v Lendavi komentiral volitve na Madžarskem, govoril o sodelovanju, spodbujanju gospodarstva in o povezavah

Danes se je v Lendavi mudil Péter Szijjártó, minister za zunanje zadeve Madžarske z delegacijo. Najprej je obiskal Pomursko madžarsko samoupravno narodno skupnost, v prostorih madžarskega konzulata opravil tiskovno konferenco, si ogledal že skorajda na odprtje pripravljene bodoče prostore Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, se srečal z županom Občine Lendava Janezom Magyarjem ter si za konec ogledal še prostore nogometne akademije.
Na tiskovni konferenci, ki se je odvila v prostorih madžarskega konzulata na Glavni ulici, se je Szijjártu za obisk uvodoma zahvalil Ferenc Horváth, predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti in poslanec v Državnem zboru RS. Dejal je, da je na minulih volitvah vnovič prejel podporo tukajšnjih Madžarov, da jih zastopa v Državnem zboru ter poudaril, da njegova naloga ostaja nespremenjena. “Ostajam ved med pomurskimi Madžarki ter porabskimi Slovenci ter med obema državama. Izjemnega pomena je, da smo v zadnjem času uspeli premakniti nekatere dogovore -uresničiti energetsko povezavo med državama, gradnja cest, ki nas povezujejo, začeli smo s projektiranjem železniške povezave, kajti sedaj se po železniških tirih lahko odpeljemo le na Hrvaško. Ob tem menim, da je najpomembnejši minuli podpisani sporazum med obema predsednikoma vlad pred poldrugim mesecem, torej podpis razvojnega programa vzpostavitve gospodarske osnove obeh narodnosti. Pomembno je, da se programi, ideje in uspešni projekti nadaljujejo. Upam, da minister tudi v bodoče ne bo pozabil na najmanjšo madžarsko zamejsko skupnost.”

Madžarska bo še naprej vlagala v naše območje

Kot je uvudoma dejal Péter Szijjártó, minister za zunanje zadeve Madžarske, da so na Madžarskem tokratne volitve bile zgodovinskega pomena in da so se Madžari morali odločati o prihodnosti v senci vojne v soseščini. “Če govorimo o prihodnosti celotnega madžarskega naroda, se nam zdi izjemnega pomena, da omogočimo sodelovati vsem v tej skupni odločitvi Za nas desne, krščanske demokrate je samoumevno, da mora vsak član naroda dobiti priložnost da sodeluje pri odločitvah, ki veljajo za ves narod. Madžarska levica ni želela podati te pravice zamejskim Madžarom in levica stalno oporeka temu. Če bi zmagali, k sreči niso, bi verjetno to pravico zamejskim Madžarom odvzeli.

Mislim, da lahko povem, da smo prejeli neverjetno podporo. Prejeli smo tri milijone glasov. Kaj takega se še v zgodovini ni zgodilo. Kar se tiče zamejskih glasov: glasovalo je 318.000 Madžarov. Največ do sedaj. Seveda so rekord dosegli tudi prekmurski Madžari, ki so oddali 168 glasov, torej 40-odstotkov več, kot leta 2018. Ferenc Horváth je dejal, da je v Prekmurju najmanjša zamejska skupnost. Res je tukaj bilo oddanih najmanj glasov, a poglejte, mi računamo in cenimo vsak glas. Mogoče je prav teh vaših 168 glasov bilo odločilnih, da smo dobili še en mandat v parlamentu.

Tudi pri vas so prejšnji konec tedna potekale volitve. Med kandidati je največ glasov prejel Ferenc Horváth. Priznati moram, da smo tudi mi navijali zanj, kajti naše izkušnje iz preteklih obdobij kažejo, da v Ljubljani ustrezno zastopa interese madžarske skupnosti in seveda mu tudi v prihodnje zagotavljamo popolno podporo na vseh področjih. Te volitve so pokazale, da lahko matična država vedno računa na zamejce in danes sem prišel tudi zato, da povem, da lahko tudi vi v prihodnje računate na pomoč in podporo matične države. Vse programe za krepitev tukajšnje skupnosti bomo nadaljevali.

Lanskoletno trgovinsko sodelovanje med državama je bilo rekordno, vrednost izmenjave je bila tri milijarde evrov. Kar se tiče vzpostavitve cestnih povezav Žitkovci – Bödeháza in Hodoš – Zalaföld lahko povem, da jih bomo podprli in tako kot smo uspeli vzpostaviti železniško povezavo Hodoš – Murska Sobota, si bomo prizadevali vzpostavitev železniške povezave Lendava – Rédics. Ferenc Horváth me je prosil, da bi nadaljevali s programom Spodbujanja gospodarstva. Gre za zgodbo o uspehu. Do sedaj smo podelili za 2,5 milijarde forintov vzpodbud skupno 650 podjetjem oz. podjetnikom. Med drugim sem mu zagotovil tudi, da bomo finančna sredstva iz sporazuma, ki sta ga podpisala predsednika vlad, dali na voljo nemudoma. 

V Lendavi bo kmalu nared nov sedež Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti in s Ferencom Horváthom sem podpisal sporazum na osnovi katerega bomo to lokacijo dali na voljo madžarski skupnosti za nedoločen čas. Slednji me je med drugim prosil tudi, da bi nadaljevali s programi za ohranjanje maternega jezika in gotovo bo temu tudi tako. Od letošnjega leta naprej bo madžarska vlada namenila 20 milijonov evrov forintov (52.323,00 EUR) za tiste, ki obiskujejo dvojezično šolo oz. se učijo madžarskega jezika.

Nadaljevali bomo tudi s programom razvoja vasi, da bi našim madžarskim sonarodnjakom omogočili boljše bivalne razmere, nadaljevali pa bomo tudi s programom obnove cerkva in sicer sanacijo oltarja v cerkvi v Beltincih in če bo potreba, bomo denar namenili tudi drugim objektom. Kot vemo, poteka tukaj gradnja nogometne akademije in računamo, da bi objekt svojemu namenu predali letošnjega decembra. Skratka, prekmurski Madžari lahko tudi v prihodnje računate na podporo matične države in tudi Ferenc Horváth lahko računa na našo podporo.”