FOTO: Parada učenja 2019

V preddverju Gledališke in koncertne dvorane v Lendavi se je včeraj čez dan odvila Parada učenja, ki poteka v sklopu tedna vseživljenjskega učenja. Parada učenja se je sicer ob 9.00 uri pričela s tiskovno konferenco.
Pred dejanskim pričetkom dogodka Parada učenja 2019, je v lendavski Sinagogi potekala tiskovna konferenca, na kateri so sodelovali Danijela Hozjan, predsednica Zveze kulturnih društev Lendava, Janez Magyar, župan Občine Lendava, Rahela Hojnik Kelenc, direktorica Ljudske univerze Lendava, Alojz Sraka, vodja svetovalnega središča Murska Sobota, predstavitev pomoči in podpor, ki so namenjene izobraževanju odraslih v regiji, Andreja Vučak Hribar, direktorica Javnega zavoda knjižnica Gornja Radgona, Dejan Dravec, direktor Ljudske univerze Murska Sobota, Nataša Horvat, prejemnica priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih 2018 ter Jožef Horvat, strokovni mentor Študijskega krožka Lipovci, predstavnik prejemnika nagrade ACS 2018 v kategoriji – Skupine.

Na tiskovni konferenci, ki jo je povezovala Rahela Hojnik Kelenc, so uvodoma predstavili dosežke formalnega in neformalnega izobraževanja. Dogodek Parada učenja se je letos v Lendavi odvil prvič in poteka hkrati še v sedemnajstih drugih krajih po državi. Lani se je, kar se Pomurja tiče, ta odvil v Ljutomeru. Skupno 77 kulturnih društev pripravlja program ob Tednu vseživljenjskega učenja, na dogodku, ki se je zaradi dežja odvil v preddverju Gledališke in koncertne dvorane, je bilo postavljenih 30 stojnic, na prizorišču pa je nastopilo skupno 15. nastopajočih (društva, glasbena šola, ljudski pevci,…).

“Takšno dogajanje v Lendavi me veseli, organizatorjem pa se za trud tudi zahvaljujem. Veseli me, da smo eni izmed sedemnajstih krajev po Sloveniji. Izobražen občan najprej prispeva svojemu razvoju in razvoju lokalne skupnosti. Pri tem bi poudaril, da gresta z roko v roki kultura in EPK. Kultura je temelj in mi na vseh področjih dokazujemo, da čeprav smo mali kraj, brez težav konkuriramo velikim,” je dejal Janez Magyar, župan Občine Lendava.

V sklopu Parade učenja sta bili v popoldanskih urah v Sinagogi organizirani še dve predavanji in sicer eno predavanje za srednješolce na temo Romov ter takoj za tem na temo židovske kulture, ki ga je pripravil Dejan Süč.