FOTO: Padlim ruskim vojakom so se poklonili tudi v Lendavi

Svetovalec Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji Konstantin Yanovich in župan Občine Lendava Janez Magyar sta minuli ponedeljek v spremstvu častne straže Slovenske vojske položila cvetje na zgornjem lendavskem pokopališču pri spomeniku padlim ruskim vojakom.
Predstavniki in diplomati Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji vsakoletno, tradicionalno, obiščejo vsa obeležja spomina na padle ruske vojake. Predstavnika veleposlaništva Konstantina Yanovicha so v Lendavi sprejeli predstavniki Zveze borcev NOB Lendava, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Območno združenje slovenskih častnikov Lendava in župan Občine Lendava Janez Magyar. Letos so obisk omenjeni ruski gostje zaradi epidemije novega koronavirusa prestavili v mesec junij.

Župan Janez Magyar, vršilec dolžnosti občinske uprave mag. Tibor Hebar in predsednik Zveze borcev NOB Lendava Jože Vidič so svetovalca Veleposlaništva ruske federacije Konstantina Yanovicha najprej sprejeli v mestni hiši. V spremstvu častne straže Slovenske vojske so se nato poklonili padlim ruskim vojakom na zgornjem lendavskem pokopališču. Spomnimo: Leta 2017 je predstavnik veleposlaništva Yanovich na sprejemu v Mestni hiši Jožefu Vidiču in takratnemu županu Občine Lendava za večletno sodelovanje in ohranjanje spomina na padle ruske borce predal spominsko medaljo.

Prekmurje so fašistične okupacije ob asistenci partizanov dokončno osvobodili ruski vojaki – aprila 1945 jih je padlo 521. Do leta 2016 so to bili večinoma neznani junaki, ki pa so takrat pričeli dobivati imena. Rusija je namreč odprla arhive iz druge svetovne vojne in potomci padlih vojakov že štiri leta lahko iščejo svoje prednike.

FOTO: Tomaž Galič