FOTO: Otvoritveni koncert Festivala sedmih stolpov

Od smrti Imreja Makovecza, ki je med drugim arhitekt lendavske Gledališke in koncertne dvorane, je minilo že deset let, a spomin nanj, njegova karizma in duhovna zapuščina še vedno delujejo v nas. Zato so letošnjega novembra, natančneje minulo soboto, v njegovo čast organizirali mednarodni Festival sedmih stolpov. Ta je že deseti, ki so ga pripravljali skoraj eno leto.
Pri načrtovanju niza dogodkov so se osredotočali na to, da bi na podeželju in med Madžari v sosednjih državah predstavili najboljše ljudske in svetovne glasbe iz domovine in tujine ter ozaveščali o neločljivem odnosu med glasbo in arhitekturo ter madžarskimi duhovnimi koreninami. Poleg koncertov, ki večinoma potekajo v mojstrovih stavbah, so tudi letos na sporedu arhitekturne razstave in strokovne razprave, v okviru katerih potekajo sodobne ustvarjalne delavnice, katerih izhodišče je ljudska kultura Karpatskega bazena.

Simbolika legende o sedmih stolpih se je večkrat pojavila v madžarski kulturni zgodovini. Za nas so zakladi kmečke kulture, kolektivnega spomina in ustvarjalnosti Karpatskega bazena ter duhovna zapuščina velikih prednikov zakladi, ki jih hrani Sedem stolpov med stolpi na Dunaju, v Kassi, Munkácsu, Brašovu, Novem Sadu, Zagrebu in Mariboru,” je zapisal Ferenc Kiss, umetniški vodja. Letošnji otvoritveni koncert je minulo soboto potekal v Lendavi, nato bo festival s hitrostjo zvoka potekal med večetničnimi kraji Kakasd, Bak v Göcseji, Százhalombatta, Makó, Sárospatak in Kolozsvár v Transilvaniji.

20. novembra, na njegov rojstni dan bodo, tako kot vsako leto, položili venec na spominsko ploščo Imreja Makovecza na naslovu Villányi út 8 v Budimpešti. Zvečer bo v Budimpešti potekal zaključni gala koncert. Pred in po velikem dnevu se bo Festival sedmih stolpov preselil v Dubaj, v madžarski paviljon na svetovni razstavi. “Verjetno ni naključje, da je to veličastno stavbo zasnoval Lőrinc Csernyus, eden od Makoveczovih študentov in urednik arhitekturnih programov festivala. Čakajo vas izjemni koncerti in kulturni dogodki! Prek spleta bomo poskušali za nekaj minut v živo povezati prizorišča in tako okrepiti našo solidarnost,” je še zapisal Kiss.

Po odprtju potujoče razstave, ki prikazujejo njegova arhitekturna dela, v preddverju Gledališke in koncertne dvorane, je sledil nastop glasbene skupine Huun Huur Tu.