FOTO: Otvoritev razstave Vojna za samostojno Slovenijo 1991: Osamosvojitvena vojna v Pomurju

Včerajšnji dopoldan se je na Trgu Zale Györgya odvilo odprtje razstave Vojna za samostojno Slovenijo 1991 s podnaslovom Osamosvojitvena vojna v Pomurju. Razstavo sta odprla Branko Bratkovič, ki je spregovoril nekaj besed ter podžupan Občine Lendava Ivan Koncut, ki je prav tako pozdravil navzoče. Razstavo so odprli v sklopu praznovanja 25. občinskega praznika Občine Lendava ter ob 30-letnici osamosvojitve Slovenije. Razstava prikazuje dogajanja tik pred, med in po osamosvojitveni vojni v Pomurju.
V pripravah na praznovanje 30. obletnice vojne za Slovenijo smo vsa Območna združenja veteranov vojne za Slovenijo v Pomurju, Območna združenja slovenskih častnikov v Pomurju in Policijsko veteransko društvo Sever za Pomurje pripravili razstavo Vojna za samostojno Slovenijo 1991 s podnaslovom Osamosvojitvena vojna v Pomurju. “Zakaj v Pomurju in ne po posameznih občinah? Zato ker smo želeli prikazati kaj se je dogajalo na obeh straneh reke Mure, ki nas povezuje in poudariti, da se je v Pomurju odvila več kot polovica vseh spopadov v Sloveniji,” je uvodoma dejal Branko Bratkovič.

Avtorji gradiva za razstavo so najvplivnejši udeleženci omenjene vojne, zato so vsi prikazani dogodki resnični, brez olepšav in prikazani tako, kot so se dogajali takrat pred več ko tridesetimi leti. “Razstava je namenjena širši javnosti z namenom, da se ohranijo spomini na tiste težke čase, posebej pa je namenjena mlajšim generacijam, saj bodo na ta način spoznale, kaj se je dogajalo v osamosvojitvenem procesu Republike Slovenije. Izdelana je tudi kot učni pripomoček za učence osnovnih in dijake srednjih šol. Vsem pa naj služi kot opomin, da se kaj takega ne bi več nikoli ponovilo,” je še dejal Bratkovič.

Razstava je bila najprej postavljena v Murski Soboti ob dnevu državnosti in je krožila po Pomurju. Včeraj so jo postavili med Gledališko in koncertno dvorano in sinagogo, kjer je postavljena v okviru občinskega praznika Občine Lendava in dneva suverenosti 26. oktobra. Na ogled bo do 29. oktobra. “Na koncu pa se še zahvaljujem Območnemu združenju veteranov vojne za Slovenijo Lendava, Policijskemu veteranskemu društvu Sever za Pomurje pododbor Lendava in članom Območnega združenja slovenskih častnikov Lendava za sodelovanje pri postavitvi razstave,” je zaključil Branko Bratkovič.

“Vsebina tukajšnje razstave najlepše ponazarja, da so za še tako pomembnimi uradnimi zgodovinskimi datumi in dogodki vedno konkretni ljudje, njihove ne vedno preproste odločitve polne vprašanj ter dvomov, odgovornosti in seveda tveganj, pa tudi anekdote in spomini na izjemno tovarištvo in sodelovanje med ljudmi. Vsi, ki so te čase doživljali na lastni koži vedo, da so dogodki bili vse prej kot enostavni, vendar polni jasne odločenosti kaj želimo. Bodimo ponosni na svojo mlado državo, na svojo domovino, ki slavi okrogli jubilej in ravnajmo z njo kot z najvišjo vrednoto,” pa je dejal podžupan, Ivan Koncut.