FOTO: Osnovnošolsko regijsko tekmovanje Mladina in gore se je tokrat prvič odvijalo na DOŠ I Lendava

V jedilnici Dvojezične osnovne šole I Lendava se je minulo soboto odvijalo osnovnošolsko regijsko tekmovanje Mladina in gore. Tovrstno tekmovanje se je v Lendavi letos odvijalo prvič, po navodilih Planinske zveze Slovenije pa je tekmovanje prevzelo lendavsko planinsko društvo, katerega mladi člani so prav tako tekmovali na omenjenem tekmovanju.
Šolsko športno tekmovanje iz znanja planinstva Mladina in gore je ekipno tekmovanje, namenjeno osnovnošolcem zadnje triade ter ločeno srednješolcem. Mladi tekmujejo v znanju, veščinah in izkušnjah z vseh področij in oblik planinskega delovanja. Regijsko tekmovanje za severni del Slovenije (Pomurje, Podravje, Koroška in Savinjska regija) se je minulo soboto odvijalo v Lendavi, tokrat prvič in sicer v jedilnici Dvojezične osnovne šole I Lendava. Organizacijo je prevzelo lendavsko planinsko društvo, ki je bilo s samim tekmovanjem in rezultati zadovoljno.

“Letos se je tekmovanja udeležilo 15 ekip, kar je 60 udeležencev. Letošnje leto so se omenjenega tekmovanja prvič udeležili tudi lendavski mladinci, ki delujejo kot sekcija Planinskega društva (PD) Lendava. PD Lendava je na tekmovanje poslalo dve ekipi, ki sta tekmovali pod imenom Vinarium in Močvirski tulipan. Prva ekipa je dosegla šesto, druga pa deveto mesto. Takšen rezultat dveh domačih ekip ocenjujem kot zelo dober, naslednje leto pa se bomo tekmovanja najbrž udeležili s kar tremi ekipami, saj interes med otroci za planinski krožek, ki ga izvajamo na DOŠ I Lendava, je,” je dejal Štefan Kozak, predsednik društva.

Udeleženci tekmujejo v pisni obliki in sicer iz splošnih planinskih vsebin, kot so zgodovina planinstva, alipinizem, spoznavanja gora, geografija, orientacija in prva pomoč. Prvo mesto na regijskem tekmovanju za severni del Slovenije so dosegli Ljutomerčani, drugo mesto planinci iz Frama ter tretje mesto planinci iz Vranskega. Na državno tekmovanje se je uvrstila le prvouvrščena ekipa, ki torej letos prihaja iz Ljutomera. Na državnem tekmovanju se udeleženci pomerijo v kvizu. Če ima ena ali več šol enako število točk, tekmovalci rešujejo dodatne naloge in praktične naloge iz planinskih veščin.

FOTO: László Ligeti