FOTO: Okvara na termalnem delu sistema daljinskega ogrevanja, ali bo to vplivalo na ogrevanje, ni znano

Okrog pet kubičnih metrov vode so lendavski gasilci predvčerajšnjim pozno zvečer prečrpali iz kotlovnice Petrola Geo na Mlinski ulici v Lendavi, kjer se nahaja strojnica daljinskega ogrevanja za 612 stanovanj, obe šoli, kulturni dom, zdravstveni dom, TC Ledava, hotel Cubis in poslovni kompleks Mlinska. Po prvih podatkih je kazalo, da bi lahko bilo ogroženo ogrevanje v nekaterih stanovanjskih blokih in Dvojezični srednji šoli, a se to bojda ne bo zgodilo.
Lendavski prostovoljni gasilci so predvčerajšnjim ob 23 uri in 16 minut na svoje pozivnike prejeli sporočilo, da na Mlinski ulici 5 potrebujejo črpanje vode. Šlo je za strojnico Patrola Geo, ki skrbi za daljinsko ogrevanje v Lendavi, za 612 stanovanj, obe šoli, kulturni dom, zdravstveni dom, TC Ledava, hotel Cubis in poslovni kompleks Mlinska. O neobičajnem dogajanju v omenjeni kotlovnici je najprej bila obveščena varnostna služba, za tem še pristojni iz podjetja. Kot so sporočili iz Petrola, je iz še neznanega razloga prišlo do okvare na termalnem delu sistema daljinskega ogrevanja, po neuradnih informacijah v zalogovniku vode za daljinsko ogrevanje.

Na naše vprašanje, ali bi lahko prišlo do motenj pri zagotavljanju ogrevanja so iz Petrola sporočili, da se je ogrevanje sicer do jutra ponovno vzpostavilo in hkrati še zapisali, da se trudijo, da bi okvaro čim prej sanirali. Informacije iz podjetja so sicer skope, na naše vprašanje, ali je ogrevanje v prihajajočih dneh ogroženo, pa neposredno niso odgovorili, prav tako o dogodku ni bilo obveščeno Stanovanjsko podjetje Lendava. Po naših informacijah vse deluje brez težav.

Družba Petrol Geo d.o.o. je bila ustanovljena julija 2018. Oktobra 2018 je bila iz družbe Petrol Geoterm d.o.o. v družbo Petrol Geo d.o.o. oddeljena dejavnost rudarskih del vrtanja in remontov plinskih in naftnih vrtin s proizvodnjo zemeljskega plina in nafte. V decembru 2018 se je družba Petrol Geoterm d.o.o. pripojila k družbi Petrol d.d., Ljubljana (dejavnost proizvodnje toplote iz geotermalnih vrtin ter upravljanje in razvoj sistemov daljinskega ogrevanja, ki temelji na geotermalnih vrtinah). Družba Petrol Geo d.o.o. je v letu 2019 ustvarila prihodke od prodaje v višini 1,6 mio EUR in poslovni izid iz poslovanja v višini -64,1 tisoč EUR. Čisti poslovni izid leta 2019 je znašal -156,2 tisoč EUR. Kapital družbe je 31. decembra 2019 znašal 1,5 mio EUR.