FOTO: Odranci: Odprli Center kulturne dediščine

V Odrancih je potekala uradna otvoritev objekta “Center kulturne dediščine Odranci” Operacijo je financirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Vodilni partner projekta je Občina Odranci, s projektnimi partnerji Društvom žena Odranci, podjetjem Novatio s.p. in Gitano M – Romskim društvom Gomilica. V drugi fazi sledi še gradnja Prekmurske hiše.
“V I. fazi izgradnje nam je uspelo urediti tri prostore, parmo, gümlo in prostor za promocijo v skupni površini 91 m2. Da bo objekt zgrajen v celoti, manjka še prekmurska hiša. Ta bo zgrajena v II. fazi, naslednje leto. Z izvedbo celotnega objekta želimo občanom zagotoviti prostore za delovanje lokalnih društev, omogočiti kakovostno izvajanje prireditev, delavnic, predavanj, razstav ter tako omogočiti tudi razvoj turizma,” so zapisali pri odranski občini.

Med drugim je bil na gümli predstavljen nov kulturno turistični produkt Zgodbe z gümle – Popotovanje skozi čas. Članice Društva žena Odranci in Društvo upokojencev Odranci so prikazali ličkanje koruze na star način, ob petju, pripovedovanju zgodb in jedeh, ki so jih ob takšnem delu jedli nekoč.

V nadaljevanju je bil prikazan postopek pridobivanja ajdove kaše. V prostoru za promocijo je bila na ogled razstava fotografij na teme: kmečka dela na gümlu; setev, žetev in mlatitev ajde ter predstavitev in degustacija jedi iz ajdove kaše in moke, ki so jo pripravile članice Društva žena Odranci. Prireditev se je zaključila s piknikom ob tabornem ognju, ki so ga prikazali člani romskega društva Gomilica in Kamenice.