FOTO: Odranci: Na deseti Dominkovi vampijadi so podelili zlato, srebrno in bronasto kuhalnico

Med poletne kulinarične prireditve sodi tudi kuhanje vampov na prostem. Aleksander Dominko iz Odrancev, kjer v odranski gostilni pri Dominku že vrsto leto za goste pripravljajo goveje vampe, je povedal, da se je ta kmečka jed v tem koncu Ravenskega Prekmurja in širše že dodobra prijela in po njej sega vse več gurmanov in sladokuscev.
Gostilna pri Dominku v Odrancih je pod brajdami in na zelenici ter v hladni senci pripravila deseto jubilejno Dominkovo vampijado. Kuhalnice pri kuhanju govejih vampov je vihtelo štirinajst ekip, amaterskih in profesionalnih kuharjev iz Prekmurja in Prlekije, ki so ljubitelji kuhanja govejih vampov. Gostilna Dominko v Odrancih tekmovanje v kuhanju govejih vampov pripravlja z namenom, da se ta jed izboljša. Organizator je za tekmovalne ekipe zagotovil vse sestavine, ki so potrebne za dobro skuhane vampe. Vsaka ekipa je dobila za kuhaje 3 kg govejih vampov, čebulo, začimbe, zelenjavo in papriko.

Ko so bili vampi kuhani so ekipe skuhane vzorce oddale tričlanski komisiji, ki jo je vodil Dušan Zelko, profesor za gostinstvo na Srednji gostinski šoli Radenci, v komisiji pa sta bila še kot člana Vlado Lešnik in naključni obiskovalec kuhanja vampov. Ocenjevali so okus, aromo, gostoto in delovni prostor. Najboljše vampe je letos skuhala ekipa kuharjev gostilna na Gmajni Razkrižje, drugo mesto je pripadlo kuharjem Steklarstvo Vučko Žižki in tretje mesto Društvo šoštarski in kovaški ceh Odranci.