FOTO: Odprtje velike razstave del Christa in Jeanne Claude: Skrita stvarnost v Galeriji-Muzeju Lendava

Včeraj zvečer so v lendavskem gradu odprli veliko razstavo del iz cikla Velikanov svetovne likovne umetnosti na lendavskem gradu. V prostorih Galerije-Muzeja Lendava tokrat gostijo dela Christa in Jeanne-Claude. Razstava bo na ogled do 31. januarja 2020.
Na odprtju razstave so spregovorili Dubravko Baumgartner, direktor Galerije-Muzeja Lendava, Janez Magyar, župan Občine Lendava in umetnostni zgodovinar Atilla Pisnjak. Razstavo je odprla Nada Zoran, sekretarka na Direktoratu za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije.

Dubravko Baumgartner: “Kultura je eden od temeljev razvoja slehernega kraja in v Galeriji – Muzeju Lendava se trudimo prispevati čim več kamenčkov h kulturnemu dogajanju na tem skrajnem vzhodu države. Pod okriljem cikla Velikani svetovne likovne umetnosti na lendavskem gradu, smo v naših prostorih gostili že vrsto svetovno znanih imen. Pred dnevi smo se poslovili od razstave Hundertwasserja in Hasegawe z naslovom Vzhod in Zahod, ki si jo je ogledalo nekaj več kot 20.000 obiskovalcev. Bistvo je očem nevidno, – te in druge smele misli Malega princa zagotovo vsi poznate. Včasih je potrebno na dogodke, prostor in nenazadnje umetnost – pogledati drugače, s srcem. To je tudi vodilo pri ustvarjanju umetnika, katerih dela gostimo tokrat.”

Župan občine Lendava Janez Magyar, je ob odprtju izpostavil, da je čas ki ga živimo neusmiljeno hiter in da redko najdemo čas za uživanje v lepoti trenutka, ki ga lahko najdemo v naravi, sočloveku ali v umetniškem delu, ter dodal: “Umetniško delo izraža tudi umetnikova razmišljanja, njegove ideale, prepričanja, občutke in njegov pogled na svet. Morda nastavi tudi ogledalo sveta, ki ga v naglici in obilici informacij vidimo izkrivljenega in več ne zaznavamo njegovih pravih vrednosti, težav ali lepot. Tako kot umetniki, moramo tudi mi v vsakdanjem življenju zaupati vase. Vsaka razstava, ki jo odpiramo v Galeriji-Muzeju Lendava je dokaz, da smo na pravi poti. Avtorji del na razstavah ponesejo ime naše galerije širom Slovenije in izven meja.”

Razstava Christa in Jeanne Claude Christo, rojen v Bolgariji, in njegova žena, Francozinja Jeanne-Claude, sta najbolj znana umetnika “prekrivanja” umetniških in kulturnih stvaritev ter poslopij. Vse do smrti Jeanne-Claude leta 2009 nista bila le življenjska sopotnika, temveč tudi umetniška. V več desetletjih skupnega ustvarjanja sta zaslovela po monumentalnih projektih. Njune velikopotezne umetniške projekte je mogoče opredeliti bodisi kot družabne dogodke, bodisi kot samostojne stvaritve umetnika samega ali tandema. Težnja Christa in Jeanne-Claude po pomembni vlogi ohranjanja narave in družbeni odgovornosti se odraža tudi v njunih stvaritvah.

Razstava z naslovom Skrita stvarnost predstavlja pregled izstopajočih del tega nevsakdanjega umetniškega para vse od njunih začetkov, do danes. Najstarejše delo izvira iz leta 1958, na ogled pa so tudi umetniški projekti, ki so šele v fazi načrtovanja. Mednje sodi projekt, ki ga namerava Christo uresničiti leta 2020. Prekril bo pariški Slavolok zmage.

Umetnost Christa in Jeanne-Claude bi s težavo uvrstiti v katero od umetnostnih smeri, saj vsebuje marsikaj, in to od konceptualizma preko krajinske umetnosti vse do minimalizma. Njune velikopotezne umetnostne projekte je mogoče v večji meri opredeliti kot družabne dogodke kot samostojne stvaritve umetnika (ali dveh umetnikov).

Vsi njuni projekti so bili postavljeni z vključitvijo civilne družbe tako v fazi izvedbe kot v procesu priprav. Zanju je bilo pomembno, da vlaganja oziroma pridobivanja številnih dovoljenj in usklajevanja niso potekala naskrivaj, ampak javno. Donacij nista sprejemala, izvedbo projektov sta financirala s prodajo načrtov in svojih zgodnjih del. V času njunega delovanja je bil pomemben vidik tudi to, kaj se bo zgodilo z uporabljenimi materiali in naravo po izvedbi projektov. Vse, kar je le bilo možno, sta vedno reciklirala oziroma spremenjeno pokrajino vrnila v prvotno stanje. Christo in Jeanne-Claude sta kot velika zagovornika družbene odgovornosti in ohranjanja narave ustvarjala zato, ker sta v umetnosti odkrila svobodo.

V galeriji lendavskega gradu so na ogled najzanimivejši in najbolj znani projekti umetniškega tandema. Med drugim so razstavljeni projekti, kot so oviti pariški Pont Neuf (1975–1985), Senčniki, ki so jih postavili sočasno v Kaliforniji in na Japonskem (1984–1991), prekriti Reichstag (1971–1995) in Vrata iz leta 2005. Slednja so bila na ogled v newyorškem Centralnem parku. Več kot polstoletno ustvarjalno delo je prikazano s fotografijami, grafikami, kolaži in različnim predmeti, povezanimi s tem.

Občina Lendava na skrajnem vzhodu Slovenije je sinonim za multikulturnost, sobivanje in strpnost. Vse bolj pa tudi za bogato kulturno dogajanje. Kulturni turizem je namreč eden pomembnih stebrov razvoja občine in nenazadnje celotne regije. Galerija-Muzej Lendava je z odmevnimi razstavami domačih in tujih umetnikov pomemben kamen v mozaiku kulturnih dogodkov in je tudi ena najbolj obiskanih v državi. Razstavo Hundertwasserja in Hasegawe z naslovom Vzhod in Zahod si je na lendavskem gradu ogledalo nekaj več kot 20.000 obiskovalcev.