FOTO: Odprtje razstave slik László Hermana z naslovom Dolgo vroče poletje v Lakošu

Minuli petek se je v dvorani vaškega doma odvilo odprtje razstave domačina László Hermana z naslovom Dolgo vroče poletje v Lakošu. Odprtje razstave se je odvilo v okviru avtorjevega 60. rojstnega dne. Herman, ki živi in ​​dela v Ljubljani, ves prosti čas preživi v svojem ateljeju v rodni vasi v Gornjem Lakošu in lendavskih goricah.
Herman je začel kot samouk, nato pa je končal Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani. Od takrat slika. Slednji je tipičen predstavnik generacije umetnikov, ki so po končanem šolanju iskali možnost zaposlitve v glavnem mestu, vendar ga vse od takrat zaposluje misel o vrnitvi. Občutje brezdomovinskosti je prvič izrazil v svojih slikah z naslovom Száműzetésben (V izgnanstvu), ki jih je izdal ob prelomu tisočletja.

Herman je sicer v preteklih letih imel že več razstav, njegova dela pa so znana vse od Ljubljane pa do madžarskega Dabasa. Odprtje razstave je pospremilo lepo število krajanov, ob tem pa je Lajos Bence, slovenski pesnik, pisatelj in urednik iz Genterovcev v njegovo čast izdal tudi katalog ter ga hkrati predstavil. Razstave del Hermana si je sicer mogoče ogledati na treh mestih in sicer v dvorani vaškega doma v Gornjem Lakošu, v avli Gledališke in koncertne dvorane Lendava ter v centru Bánffy.

Avtor razstave je sicer zaposlen na Osnovni šoli Ledina v Ljubljani, svojo kreativnost pa izraža tudi na drugih področjih likovnega dela, kot sta vitražerstvo in restavriranje. Konec lanskega leta je podaril Splošni bolnišnici Murska Sobota šest slik iz svojih opusov Začarani krog življenja in Sprehod po neznanem, pred leti pa je prispeval svoja dela za avkcijo za oškodovance v poplavah. Kot pravi, so najbolj in usodno so vplivali nanj učitelji likovne vzgoje na osnovni šoli in sicer  Janos Persa, Ferenc Kiraly in Jancsi Toth.

FOTO: László Meszelics