FOTO: Odprtje razstave porcelanov: Variacije iz Herenda

Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. in Galerija-Muzej Lendava, sta včeraj pripravila svečano odprtje razstave svetovno znanega porcelana z naslovom Variacije iz Herenda. Variacije iz Herenda bodo v Galeriji Muzej Lendava na ogled do 10. maja.
Galerija Muzej Lendava od včeraj gosti izjemno zbirko herendskega porcelana, ki v skoraj dvestoletni tradiciji nastaja v manufakturi v mestu Herend. Na ogled je 257 vrhunsko izdelanih kosov, med katerimi so sklede, skodelice, krožnike, vaze, sladkornice in druge umetnine. Kar 300.000 evrov vredna zbirka bo na ogled do 10. maja.

Nekateri manjši kosi iz zbirke so tudi naprodaj

V mestecu Herend v bližini Blatnega jezera na Madžarskem že skoraj dvesto let deluje manufaktura, v kateri še danes izdelujejo porcelan z rokodelsko tehniko. Umetelno izdelano, krhko posodje in okrasne izdelke ročno poslikajo z barvitimi čarobnimi motivi. Mikavne krožnike in skodelice negladkih reliefnih površin krasijo cvetlice, listi, zelenjava, ptice in metulji. Liki in dekorativne obrobe so ustvarjeni z mojstrsko ročno narejeno risbo v sveži barvni paleti, veliko je zelene, rožnate in celo rumene, ki je v porcelanu sicer redkejša. Izdelke manufakture prepoznamo po kobaltno modrem stiliziranem nacionalnem grbu z dvema prekrižanima čopičema, ki pomenita ročno poslikavo in pozlato.

Herendski porcelan je eden od pomembnejših simbolov madžarske kulture. Manufaktura je prejela nagrado madžarska dediščina in je del evropske kulturne dediščine

Izdelki iz herendskega porcelana so bili večkrat nagrajeni, posebej veliko priznanje pa je manufakturi na Svetovni razstavi v Londonu leta 1851 izkazala angleška kraljica Viktorija. Ta je bila nad umetelno oblikovanim jedilnim servisom, poslikanim s stiliziranim cvetjem in metulji v svežih, svetlih herendovskih barvah, tako navdušena, da ga je naročila za angleški dvor. Servis, ki vključuje številne raznoliko in domiselno oblikovane kose posodja, pripadajočih dekorativnih predmetov in v posodobljeni maniri chinoiserie predstavlja domišljijski svet narave, odtlej nosi ime Viktória. Še danes je to eden najbolj priljubljenih vzorcev na svetu.

Herendski porcelan je do danes ohranil prefinjenost in na drugi strani razkošnost barv in oblik, zaradi česar ga je v preteklosti čislala aristokracija, danes pa je cenjen med poznavalci in zbiratelji. Delček glamurja iz bogate herendske dediščine si bo moč ogledati na razstavi, nekateri manjši predmeti pa so za ljubitelje lepega tudi naprodaj.

Na razstavi, ki je zaradi raznolikosti dobila ime Variacije iz Herende, je eden od mojstrov manufakture predstavljal njihovo delo, saj je ročno poslikoval posamezne predmete

Razstavi na pot so spregovorili mag. Anton Balažek, župan Občine Lendava, dr. Simon Attila, generalni direktor Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. ter umetnostna zgodovinarka Judita Krivec Dragan. Razstavo je odprla Damjana Pečnik, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo RS.