FOTO: Odprtje razstave Pirhi, vino in velikonočni izdelki

V prostorih ZKD Lendava se je včeraj ob 17.00 uri odvilo odprtje razstave Pirhi, vino in velikonočni izdelki. Omenjena razstava je 15. zapovrstjo, na slednji pa razstavlja 29 razstavljavcev. Razstava bo odprta do konca tedna, torej do petka, 15. aprila vsak dan med 8. in 18. uro.
“Letošnja razstava je nekako pripravljena v duhu lanske, tukaj v našem prostoru, vendar pa v precej manjšem obsegu, kot smo je bili vajeni pred leti. Kljub prostorski stiski, pa lahko vidite različne velikonočne izdelke (pirhe iz različnih materialov in v različnih tehnikah, ovčke, zajčke, izdelke iz ličja, krep papirja in razne izdelke iz lesa, ter še marsikaj drugega), katere je za to priložnost prispevalo kar 29 razstavljavcev iz občine Lendava, Črenšovci, Turnišče, Murska Sobota ter Madžarske in Hrvaške. Razstavljajo pa ne samo društva, ampak tudi vrtec, šola in nekateri posamezniki.

Zraven razstavljenih velikonočnih izdelkov, so na stenskih panojih na ogled tudi vezenine z velikonočnimi in pomladanskimi motivi ter kvačkani prtički, članic krožkov ročnih del iz desetih kulturnih društev. Svoj razstavni kotiček ima tudi Vrtec Lendava. Društvo zbirateljev Pomurja pa nam je letos k razstavi prispevalo prav posebno zbirko raznovrstnih starih slik svetnikov na platnu. Vinogradniki iz vinogradniških društev Čentiba in Lendava so tudi pripravili razstavni kotiček s svojimi vini iz našega prekmurskega vinorodnega okoliša ter nekaj vinarskih pripomočkov.

Razstava ni  samo mednarodna, ampak na nek način tudi medgeneracijska, saj s svojimi izdelki sodeluje tako mlajša, kot starejša generacija, torej od vrtca, šole, društva, pa vse do upokojencev, ki bodo to tradicijo izdelovanja velikonočnih pirhov in raznih drugih velikonočnih izdelkov z veseljem predali bodoči generaciji,” je dejala Elvira Vaupotič Göncz, predsednica ZKD Lendava.

Razstavljavci:

– KD Petőfi Sándor Čentiba
– KD “Zarja” Gaberje
– KD Hetés Genterovci
– Društvo upokojencev Lendava
– TKD Močvirski tulipan Radmožanci
– Medobčinsko društvo invalidov Lendava
– KD Hotiza
– KD Lendava
– Društvo žena Pince marof – Benica
– KD Fran Saleški Finžgar Žižki
– Hiša rokodelstva Dobrovnik
– VDC Murska Sobota – Enota Lendava
– Društvo zbirateljev Pomurja “Lindva”
– Društvo za razvoj podeželja Pomelaj Lendava
– KUD Turnišče
– Društvo upokojencev Turnišče
– KTD Črenšovci
– Vrtec Lendava
– OŠ IV Murska Sobota
– HKD Pomurje in Stjepan Pohižek iz Hrvaške
– Društvo vinogradnikov in sadjarjev Lendava
– Društvo vinogradnikov Čentiba
– Horváth Csaba, Madžarska
– Josip Paušič, Lendava
– Drago Varga, Dolina
– Dömötör Andrea, Madžarska
– Eva in Irena Tivadar, Kamovci
– Klara Šmit, Trimlini

FOTO: Marjana Lebar Furjan