FOTO: Odprtje razstave likovnih del

Včerajšnji popoldan se je v prostorih Zveze kulturnih društev (ZKD) odvilo odprtje likovne razstave udeležencev 2. dela risarsko slikarske delavnice (akvarel). Omenjene delavnice so potekale od 30. avgusta pa vse do 26. oktobra 2021 pod strokovnim mentorstvom Duška Abramušića, profesorja likovnega pouka, zaposlenega preko javnih del na ZKD Lendava. Delavnice so bile finančno podprte s strani Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS. Portretiranec je bil mentor.
Na omenjenih delavnicah so ustvarjali Matilda Karba, Zorica Vinko, Karin Abramušič, avtorici Dragica Zag ter Tamara Špitaler Škofič. “Skozi pretekle slikarske delavnice v ZKD Lendava so se udeleženke tečaja uspešno seznanile z različnimi slikarskimi pristopi v tehniki akvarela. Akvarel je najstarejša slikarska tehnika, s prozornimi, v vodi topljivimi barvili, ki so jih poznali že v Starem Egiptu, Tri tisoč let pred novim štetjem. Akvarel je lahkotna slikarska tehnika, izvajalsko pa zelo zahtevna, izkaže se celo kot najtežja. Pri slikanju akvarela mora umetnica predvideti v naprej nekoliko slikarskih korakov, da bi dosegla tisto, kar želi izraziti v svoji kreativnosti in ne samo to, pri tem mora spoštovati slučajnosti, ki jih ustvarja gibanje vode in gravitacija, kot je rekel eden najboljših akvarelistov sveta – Jozef Zbukvič. Akvarelno slikanje je nekaj posebnega, ker je prosojno, sveže, barve so jasne in dajejo vznemirljiv občutek. Zato so izkušnje, ki jih pridobimo z veliko vaje, zelo potrebne. Vse udeleženke tečaja so slikale štiri iste motive in sicer – vaški hlev v snegu, pokrajino, tihožitje in portret.

Vsaka umetnica isti motiv prikaže na svoj oseben način, izhajajoč iz svojega lastnega čutenja, svoje slikarske poetike in navdiha. Zanimivost te razstave se posebej pokaže na petih portretih, kjer se odraža razlika v slikarskem razmišljanju umetnic pri ustvarjanju portreta. Po poglobitvi v vsak portret in ko sem že spoznal način in osebnost vsake avtorice, pa sem v različnosti portretov odkril izvor njihovega slikarskega navdiha in vrednoto njihove originalnosti, zato sem na portretih tudi tako različen, saj je v vsaki sliki del avtorice. Na koncu čestitam avtoricam za originalne akvarele, ki so jih naredile s potrpežljivostjo in marljivim delom ter ljubeznijo do slikanja,” je zapisal Duško Abramušić, mentor.