VIDEO, FOTO: Odprtje razstave Lendavčanke Cvetke Hojnik na Dunaju

Minuli ponedeljek, ko smo se spominjali našega največjega pesnika, dr. Franceta Prešerna, so na Dunaju v bahoe art house odprli razstavo Lendavčanke Cvetke Hojnik. Z omenjenim odprtjem se nadaljuje serija razstav šestih slovenskih umetnic in umetnikov, ki se je pod okriljem Leta sosedskega dialoga Slovenija-Avstrija 2019-2020 začela septembra lani. Z dogodkom je veleposlaništvo obeležilo tudi slovenski kulturni praznik.
Vir: Nachbarschafts / Sosedski Dialog 2019-2020 Slovenija Österreich

V otvoritvenem nagovoru je veleposlanica Škrilec izrazila zadovoljstvo, da so si pozornost avstrijske prestolnice ob umetnikih slovenskega centra uspeli priboriti tudi umetniki iz slovenske periferije, ob sodobnikih kot sta Hojnik in Jurak še klasika Galič in Mesarič. Z močno simboliko prežete slike Cvetke Hojnik so aktualne tudi v koronapandemiji: v črni nosi rdeča upanje.

Kot že ob preteklih dveh razstavah umetnikov Roberta Juraka in Uroša Potočnika je tudi ob tej priložnosti izšel večjezični reprezentativni katalog – tokrat ob slovenskem, nemškem in angleškem besedilu, tudi v madžarskem, saj umetnica izhaja iz dvojezičnega okolja. “Gre tudi za dober primer visokega standarda slovenske manjšinske zaščite,” so zapisali pri slovenskem veleposlaništvu na Dunaju. Avtorica uvodnega eseja v katalogu je slovenska koroška umetnica in aktualna vodja dunajskega Künstlerhausa Tanja Prušnik.

Ker trenutna epidemiološka situacija ni omogočala odprtja razstave z večjim številom gostov, je dogodek potekal v zakonsko možnem okviru. Prisotna je bila tudi umetnica Cvetka Hojnik. Dela Hojnikove niso samo promocija slovenske sodobne ustvarjalnosti na Dunaju, z njimi se promovira tudi njen rojstni kraj in občina Lendava. Župan občine Janez Magyar je v letu, ko je Slovenija tudi evropska gastronomska regija, predstavil tradicionalno kulinarično in turistično ponudbo regije,” so zaključili pri slovenskem veleposlaništvu na Dunaju.

Razstavo si bo do 12. marca 2021 mogoče ogledati tudi skozi okno galerije bahoe art house (Fischerstiege 7, 1010 Dunaj).