FOTO: Odprtje razstave “Judje na Goriškem” ter predstavitev knjige

V lendavski sinagogi se je včeraj zvečer odvilo odprtje razstave “Judje na Goriškem” ter predstavitev knjige dr. Renata Podbersiča, “Jeruzalem ob Soči: Judovska skupnost na Goriškem od 1867 do danes.” V programu so sodelovali tudi učenci Glasbene šole Lendava.
“Judovska skupnost je močno zaznamovala pokrajino ob Muri in prispevala velik kamen v mozaik vsesplošnega razvoja in marsikateri družini omogočala preživetje.

Za Slovenijo Holokavst pomeni izginotje ljubljanske, prekmurske in goriške judovske skupnosti. O slednji je bilo zelo malo znanega. In Jeruzalem ob Soči, ki je nastal izpod peresa doktorja Renata Podbersiča, nedvomno predstavlja pomemben doprinos k spoznavanju in odkrivanju judovske skupnosti na Goriškem. In ni naključje, da se del tančice neznane preteklosti odkriva tudi v tej sinanagogi.

Proučevanje judovske skupnosti v Sloveniji prispeva pomemben del k slovenskemu zgodovinopisju. Ta pa je pomemben steber sedanjim in prihodnjim generacijam za razumevanje judovstva in njegove tragične usode.

Zato je o holokavstu, ki je pretresel temelje človeške civilizacije in pustil neizbrisne brazgotine, je potrebno vedno znova govoriti, ga raziskovati in iskati vzroke zanj. Zlasti v tem sodobnem času, kjer se marsikje resno soočajo z diskriminacijo in izključevanjem zaradi različnih vzrokov,” je dejal Dubravko Baumgartner, direktor javnega zavoda Galerija-Muzej Lendava.