FOTO: Odprtje likovne razstave Duška Abramušića: Letni časi v lendavskem vinariju

Včerajšnji pozni popoldan se je v kupoli razglednega stolpa Vinarium odvilo odprtje likovne razstave akademskega slikarja Duška Abramušića, z naslovom Letni časi v lendavskem vinariju. Razstava bo na ogled od 24.5. – 31.7.2019.
“Akademskega slikarja Duška Abramusića je pred slabim letom iz Bosne in Hercegovine v Lendavo pripeljala njegova ljubezen Karin, njegova sedanja soproga, s katero sta med skupnimi sprehodi odkrivala naravne lepote Lendave z Lendavskimi goricami, ki že od nekdaj navdihujejo Likovne umetnike k ustvarjanju. Lendava je navsezadnje kraj s pomembno kulturnozgodovinsko tradicijo in enkratno, popolnoma samosvojo etnografsko podobo, kandidirati pa namerava tudi za Evropsko prestolnico kulture.

Duško Abramušić je verjetno prvi likovnik, ki je povezal najvišji razgledni stolp na Slovenskem v ikonografsko celoto štirih strani neba oziroma štirih narodov, štirih letnih časov in štirih filozofskih elementov, navezujoč hkrati na quaternarius ali platonsko število 4, kot vsoto 1+2+3+4, ki daje popolno število 10. Umetnik je postavitev izbora dvanajstih najnovejših stik na razstavi, celoti posvečeni Lendavi in Lendavskim goricam, razdelil na štiri dele, tako, da vodoravnim krajinam ali vedutam sledi navpični stolp, upoštevajoč premene letnih časov.

Duško Abramušić je po diplomi na ASU v Sarajevu večino svojega ustvarjalnega življenja, poleg občasnih drugih zaposlitev, deloval kot likovni pedagog, pri čemer je svoje učence poučeval v najrazličnejših Likovnih tehnikah ter jim hkrati posredoval likovno teoretična znanja in jih učil upodabljanja v različnih likovnih izrazih, tako, da se slogovna raznolikost odraža tudi v njegovem bogatem likovnem opusu motivsko osredotočenem predvsem na krajine in evdute, redkeje tihožitja,” je zapisal Mario Berdič, likovni kritik.