FOTO: Odprli razstavo o mumiji Mihaela Hadika

V Muzeju meščanstva na Glavni ulici v Lendavi so minulo soboto odprli razstavo z naslovom Legenda in resnica o Hadikovi mumiji. Razstavo je pripravila Galerija-Muzej Lendava v sodelovanju z lendavsko župnijo, Občino Lendava in Društvom zbirateljev Pomurja Lindva.
V Muzeju meščanstva v Lendavi so minulo soboto odprli razstavo Legenda in resnica o Hadikovi mumiji. Pripravila jo je Galerija – Muzej Lendava, v sodelovanju z lendavsko župnijo, Občino Lendava in Društvom zbirateljev Pomurja Lindva. Ob odprtju razstave je bila izdana tudi knjiga. Obiskovalce je nagovoril direktor Galerije – Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner, ki je dejal, da Hadik še vedno navdihuje številne laike, strokovnjake in obiskovalce, ki si mumijo ogledajo. Ta se sicer nahaja v kapelici svete Trojice v Lendavskih Goricah, razstavo pa je odprl župan Janez Magyar. Obiskovalci, ki mumije sicer podrobno ne poznajo, morajo za celovito informacijo obiskati obe lokaciji.

Avtor razstave in knjige, ki so jo ob odprtju razstave tudi uradno predstavili, je muzejski kustos Zoltan Lendvai Kepe, ki je dejal, da je Mihael Hadik oz. mumija zagotovo en izmed najprepoznavnejših “elementov” Lendave. Primerjal ga je celo z krajevnim junakom Lendave in okolice. “Pripovedi o Hadiku dokazujejo, da imajo veliki dogodki naših prednikov in znamenite osebnosti pomembno vlogo pri oblikovanju naše identitete,” je dejal ob odprtju omenjene razstave in poudaril, da je njegov kult tako močan, da so v 19. in v začetku 20. stoletja nameravali sprožiti kanonizacijo in ga razglasiti za svetega. Kako močno je že sicer Hadik zasidran v dušah Lendavčanov, ni potrebno posebej poudarjati.

Z razstavo o omenjeni edinstveni mumiji v naši državi so organizatorji, predvsem Zoltan Lendvai Kepe želeli razbiti mit, da je Hadik padel in preminil med bojem s Turki. “Hadik je umrl in bil pokopan leta 1733, ko Turkov naših krajih več ni bilo. Leta 1690 so jih pregnali iz bližnje madžarske Nagykanizse, že desetletja pred tem pa tukajšnji kraji več niso plačevali turških davščin.” Hadik je, tako Lendvai Kepe, torej umrl dolgo po zloglasnih Turkih, a je dejstvo in to je res, da je bil vojaški častnik v okolici Lendave. Kot še pove, je moč več prebrati v njegovi knjigi. Naravno mumificirano truplo Mihaela Hadika v kapelici počiva že od devetnajstega stoletja, našli so ga v kripti kapelice med obnovitvenimi deli in je sedaj del turistične ponudbe.

Že sicer pa se vsi, tudi stroka, strinjajo, da mumija Mihaela Hadika nujno potrebuje več strokovnih posegov. Mumija je v preteklosti bila deležna najprej verskih in za tem še fizičnih skrunitev. Mumija je bila denimo leta 1935 veliko bolj ohranjena kot je danes, zato so posegi za njeno ohranitev več kot nujni.

FOTO: Nara Dominko