FOTO: Odprli razpršeni hotel Vinarium

Pred razglednim stolpom Vinarium v Dolgovaških goricah so današnji dopoldan odprli razpršeni hotel Vinarium, ki združuje skupno 12 ponudnikov novih nočitvenih zmogljivosti v vinorodnem območju lendavskih gričev.
Hotel Vinarium je razpršeni hotel. Razpršeni pomeni, da tu hotel ni ena velika hiša s številnimi sobami, ampak hotel povezujejo številne vinske kleti, ki so našpikane po vinorodnem območju. Je hotel, ki so ga že zdavnaj zgradile pridne roke številnih vinogradnikov. Zavod za turizem in razvoj Lendava je povezal lastnike zidanic v mrežo in nase prevzel naloge administracije, servisa gostov in trženja. Lastniki pa imajo nalogo vzdrževanja hiše in notranje opreme.

Vzpostavljena je spletna stran www.hotelvinarium.si, ki je glavni prodajni vir. Na strani si je mogoče ogledati vse zidanice z njihovimi opisi ter takoj rezervirati s plačilom s kreditno kartico. Na voljo je tudi opis dodatne ponudbe v okolici, od wellnessa, kulinarike, kulture, doživetij ipd. Izdelana je celostna grafična podoba, profili na družbenih omrežjih, letaki in razglednice.

Namen projekta je vzpostaviti nove nočitvene zmogljivosti v vinorodnem območju, kateri bo lastnikom zagotovil dodatni zaslužek, na destinacijo pa pripeljal ne samo več gostov, ampak goste z drugačnimi turističnimi zahtevami. Gosti z večjo »izvenpanzionsko potrošnjo« bodo generirali dohodek drugim ponudnikom na destinaciji, restavracijam, ponudnikom wellnessa ter aktivnega in kulturnega turizma.

Trenutno je Hotel Vinarium sestavljen iz 12 članov, še dodatnih pet je pripravljenih, vendar se bodo vključili nekoliko kasneje zaradi različnih, tudi osebnih, razlogov. “Posebno smo zadovoljni, da se novi lastniki zidanic še vedno javljajo in izkazujejo interes za sodelovanje v mreži. Opažamo tudi, da smo zagnali nov investicijski ciklus, kjer marsikateri lastnik sedaj razmišlja o obnovi svoje vinske kleti za turistične namene.”

Hotel Vinarium je nastal kot eden od projektov, z nazivom “Razvoj nastanitvenih kapacitet v zidanicah,” ki je bil odobren s strani Lokalne akcijske skupine Pri dobrih ljudeh 2020. Čeprav je bil projekt načrtovan že v letu 2016, oddan januarja 2017, je bila pogodba sklenjena komaj v sredini leta 2018, v višini 53 tisoč evrov, od česar je potrebno odšteti davek na dodano vrednost in 15% sofinanciranje, da bi dobili vrednost sofinanciranja v višini 38 tisoč evrov s strani programa CLLD (Lokalni razvoj, ki ga usmerja skupnost; Communitty Led Local Development). Projekt se izvaja v sodelovanju s partnerji, in sicer s Turistično zvezo Lendava vabi, Društvom vinogradnikov Strehovci in Društvom vinogradnikov Kobilje.