FOTO: Odprli južno soboško obvoznico za večjo varnost prometa v Murski Soboti

Izgradnja južne soboške obvoznice prinaša precejšno spremembo prometnih razmer v Murski Soboti, saj bo ta namreč bistveno razbremenila promet na regionalnih cestah, ki potekajo skozi mesto. Predsednik vlade je tako na otvoritvi in predaji obvoznice prometu poudaril, da ceste povezujejo in so zato izrednega pomena za življenje prebivalcev in učinkovito logistiko. Dogodka sta se udeležila še ministrica za infrastrukturo, mag. Alenka Bratušek in predsednik Državnega zbora, mag. Dejan Židan.
Nova južna obvoznica bo v prvi vrsti delno razbremenila mesto Murska Sobota gostega prometa. S tem se uresničuje vizija mesta Murska Sobota in sicer za željo po boljšem zraku in boljšimi pogoji za kakovost življenja, soboška obrtno podjetniška cona pa bo poslej še bolj povezana s svetom. Nova obvoznica povezuje Pomurje z več varnosti na cestah, z boljšimi pogoji za razvoj in za omogoča lažji dostop do turističnih doživetij pomurske regije.

Gre za 2,7 kilometra dolgo novogradnjo, ob kateri je zgrajeno tudi odvodnjavanje, zgrajen pa je tudi  43 metrov dolgi nadvoz nad železniško progo, ki pelje čez mesto Murska Sobota, dve krožišči, nameščena je prometna oprema in signalizacija, zaščita komunalnih vodov in aktivna protihrupna zaščita v dolžini 294 metrov. Vrednost investicije je nekaj več kot šest milijonov evrov, gradnja pa je bila sofinancirana s pomočjo sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in s pomočjo sredstev direkcije za infrastrukturo ter mestne občine Murska Sobota.

Gradnjo je izvajalo podjetje Pomgrad iz Murske Sobote, skupaj s podjetjem Asfalti Ptuj. Po uradnem odprtju se je po novem delu južne obvoznice zapeljal občinski električni avtomobil.