FOTO: Odlivali so v bron

Minuli ponedeljek se je začela 50. Mednarodna likovna kolonija Lendava (Simpozij odlivanja v bron). Po tem, ko so celoten teden izdelovali kalupe, se je včeraj odvilo odlivanje v bron. Tokrat se je to odvijalo s središču mesta, ob nekdanji meščanski šoli.
Javni zavod Galerija-Muzej Lendava, s svojim sedežem na lendavskem gradu, se je doma in po svetu uspešno uveljavil kot plodno shajališče najrazličnejših likovnih ustvarjalcev in se skozi čas oblikoval v prostor izvirnih likovnih manifestacij. In četudi vodilna ideja teh poletnih druženj, bolje poznanih pod nazivom Mednarodna likovna kolonija – Lendava, skozi leta ostaja nespremenjena pa so se v sami zasnovi projekta, ki ga na lendavskem gradu nepretrgoma organizirajo od leta 1973, večkrat zgodili pomembni strukturalni premiki.

Poseben izziv je pomenilo leto 2005, ko je Galerija-Muzej Lendava uspela pridobiti svojo lastno mobilno livarno. Pomen le-te je nedvomno velik in zasluži vso pozornost, saj najdemo v Evropi komajda kakšno likovno kolonijo, ki na podoben/profesionalen način pristopa oziroma izpostavlja delo na področju odlivanja v bron.

Odlivanje v bron ni le tehnično – tehnološki preporod lendavske likovne kolonije. Lastna livarna je likovno kolonijo odprla novi umetniški zvrsti ter tako omogočila nastanek nove – edinstvene zbirke (večjih in manjših) bronastih skulptur oziroma plastik. Prava izjemonost dotične zbirke pa postane vidna šele ob razkritju dejstva, da mora skulptura, ki ostane za stalno zbirko, ostati unikatna. Še en odlitek istega modela se ne sme odliti.

Mednarodna likovna kolonija – Lendava je namenjena že uveljavljenim, akademsko izobraženim likovnim umetnikom/kiparjem, vendar ne izključuje mladih, obetavnih likovnih ustvarjalcev, ki so šele na začetku svoje umetniške kariere.

Na podlagi zbranih prijav, k sodelovanju navadno povabijo šest akademskih kiparjev ter dva mojstra za odlivanje, ki udeležencem pomagata do materializacije ustvarjalnih idej. Vsakemu udeležencu zagotovijo prenočišče, prehrano, ustrezen prostor za delo, kot tudi umetniški material (glina, vosek, gips, silikon, bron).

Na koloniji nastala dela postanejo del stalne zbirke bronastih kipov, ki je postavljena v podstrešni galeriji; dokumentirana pa so tudi v spremljevalnem barvnem katalogu.

Omenjeni simpozij odlivanja v bron je letos potekal pod častnim strokovnim vodstvom Franca Geriča, ustvarjalo pa je sedem umetnikov: Kristina Rutar (SLO), Mikhail Kolodko (HU-UKR), Ferenc Király (SLO), Lipovics János (HU), Veres Gábor (HU), Becskei Andor (HU) in Oskar Kogoj (SLO). Odlivanje v bron je sicer letos potekalo nekoliko drugače kot minula leta in sicer se bo le-to odvilo ob DOŠ II Lendava, kjer trenutno nastajajo kalupi. Vsako leto se je sicer to odvijalo v Čentibi, kar je za posledico imelo veliko logističnih skrbi, kalupi pa bodo tako letos potovali zgolj nekaj metrov in ne kilometrov.

Posebnost letošnje kolonije odlivanja v bron je tudi izparjevalnik, ki je tokrat bil uporabljen prvič in s pomočjo katerega so pri Galeriji-Muzeju Lendava reciklirali 90% voska, ki je v minulih letih bil porabljen. Cena slednjega sicer ni majhna. Zgrajena je bila tudi nova peč, saj se vsi kalupi pred vlivanjem segrejejo na visoko temperaturo s čimer iz slednjih izteče še preostalih 10% voska.