FOTO: Odkritje prenovljenega križa in spominske plošče v Dolini

V Dolini se je danes, v sklopu razpršenega vaškega praznika, dopoldan odvilo odkritje prenovljenega križa “Sári kép” in spominske plošče na pročelju mrliške vežice, namenjen vsem preminulim ljubiteljem kulture v tej krajevni skupnosti.
V naselju Dolina pri Lendavi so dali obnoviti enega izmed štirih križev, ki stojijo na območju tega kraja. Krajani ga štejejo kot pomembno zapuščino tamkajšnjih prednikov, “naša dolžnost pa je, da ga ohranimo za generacije, ki prihajajo za nami,” so dejali. Križ vaščani poznajo kot “Sári kép,” a na žalost o njem vedo bore malo, saj dejstev o njegovem nastanku ni. Križ je bil obnovljen v sklopu prekmurskega vaškega programa, ki ga izvaja Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost. Projekt sta izvedla László Herman in Kristijan Horvat.

Po odkritju križa se so se prisotni vaščani pomaknili do vaškega pokopališča, kjer je sledilo odkritje spominske plošče na pročelju mrliške vežice, ki je namenjen pokojnim ljubiteljem kulture. Postavitev plošče je omogočila Fundacija Bethlen Gábor iz Madžarske, namestitev in izdelavo pa je prevzelo lendavsko kamnoseško podjetje Jaklovič. V Dolini pri Lendavi sicer organizirano ustvarjanje v kulturi poteka že 40 let. “Naši predhodniki so nas naučili vzljubiti izročilo in jo skrbno čuvati, naša naloga pa jo je predati zanamcem,” so dejali b odkritju.