FOTO: Obnovitvena dela v Galeriji-Muzeju Lendava

V Galeriji-Muzeju Lendava, natančneje na lendavskem gradu potekajo obnovitvena dela, ki jih omenjeni javni zavod financira iz lastnih sredstev. Kot pravi direktor Dubravko Baumgartner, ki nam je prenovo tudi predstavil, jim je to omogočila lanska uspešna sezona.
Kot je povedal direktor javnega zavoda Galerija-Muzej Lendava, Dubravko Baumgartner, so obnovitvena dela bila nujna. “V naših prostorih gostimo velikane, temu primerni pa seveda morajo biti tudi prostori,” če smo natančni, tla. Ta so bila delno povsem obnovljena v velikem razstavnem prostoru, kjer je obnova bila nujna. V prvem delu razstavnega prostora so lesena tla le zbrusili, v drugem delu -tla so bila tukaj nižja za dobrih pet centimetrov, med deskami pa je režalo že kar nekaj špranj, pa so jih dvignili in sicer na način, da so na že obstoječa tla položili OSB plošče in na slednje položili nov leseni pod. Ta je sedaj izravnan po celotni površini razstavnega prostora, prebarvali pa ga bodo šele prihodnji teden.

Med drugim pa bo sledila tudi prenova razstavnega prostora, kjer domuje vsem dobro poznana stalna zbirka Oloris, ki prikazuje bronastodobno naselje in pripadajoče predmete v vitrinah. Da bi lahko tudi ta prostor ustrezno obnovili, se je bilo najprej potrebno lotiti prenove prostora pred slednjim. Po zaključku, bo omenjena stalna zbirka preseljena, zamenjane bodo tudi vitrine. Poleg novih tal, je v prostoru bila povsem prenovljena električna napeljava, predrli pa so tudi zid, kjer so že nekoč bila vrata in so jih za potrebe nekdanje osnovne šole zazidali. Dubravko si med drugim želi, da bi zamenjali tla tudi na hodnikih in jih s tem postavili v izvirni izgled, a za to trenutno ni denarja.

S pomočjo zaposlenih preko javnih del pa so med drugim pričeli z odkopavanjem prostora v kleti, ki je zasut in za katerega ni znano, kaj se v njem nahaja in kako velik je. Pri odkopavanju sledi še presejanje zemljine, saj obstaja možnost, da so v slednji kakšni manjši, a pomembni zgodovinski predmeti (kovanci, …). Prav zaradi tega bo najverjetneje delo dolgotrajno. Pri tem velja omeniti še, da bo stopnišče, ki vodi od nekdanje DOŠ II do zadnje strani lendavskega gradu, kmalu operativno.