FOTO: Ob včerajšnjem državnem prazniku odprli razstavo Pannonia Reflections 2020

Odprtje razstave Pannonia Reflections je praznik fotografije. Vsako leto se v čudovitih galerijskih prostorih na lendavskem gradu zberejo fotografi iz cele Slovenije in okoliških držav, ter občudujejo postavitev razstave, se družijo in pogovarjajo o fotografiji. Žal so organizatorji letos bili primorani zaradi vsem znanih razlogov odprtje razstave izvesti virtualno, v obliki krajšega videa, da bi vam prenesli vsaj delček postavitve.
“Ob slovenskem kulturnem prazniku odpiramo na lendavskem gradu 7. mednarodno fotografsko razstavo Pannonia Reflections 2020. Gre za projekt, ki vsako leto vzbuja vse več zanimanja s strani prijaviteljev na objavljen razpis, kot tudi s strani ljubiteljev fotografije. Vesel sem, da je tudi Galerija-Muzej Lendava del te zgodbe in da lahko javnosti predstavimo fofografije, ki kotirajo na zelo visokem nivoju. Dovolite mi, da ob tem čestitam organizatorju projekta, fotografskemu društvu Pannonia, njihovemu predsedniku Davorju Dolenčiču in posameznikom, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi le-tega. Nenazadnje bi rad čestital vsem fotografinjam in fotografom, udeležencem projekta, še posebej pa nagrajencem za fotografije, ki jih lahko od 8. februarja občudujemo v galerijskih prostorih lendavskega gradu. Vabljeni k ogledu,” je ob odprtju dejal Dubravko Baumgartner, direktor Galerije-Muzeja Lendava.

Razstavo si je mogoče ogledati v odpiralnem času Galerija-muzeja Lendava od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro, v soboto med 10:00 in 14:00 uro.

“Razstava fotografij Pannonia Reflections je mednarodni projekt, ki vključuje fotografe iz vsega sveta in ima izredno veliko dodano vrednost. Razstava poteka pod pokroviteljstvom in pravili Mednarodne zveze za fotografsko umetnost FIAP, Fotografske zveze Slovenije in Fotografske zveze ZDA (Photographic Society of America). Fotografsko društvo Pannonia uspešno realizira projekt že sedmo leto zapored. Organizacija razstave je potekala v več korakih. V začetku avgusta 2020 smo objavili razpis. Razpisano je bilo pet tem, in sicer Prosta barvna, Prosta črno-bela, Obraz in telo, Stil življenja in Voda.

Razpis je bil odprt do začetka decembra 2020. Nanj se je prijavilo 393 avtorjev iz 62 držav s 6088 fotografijami. Sredi decembra se je sestala žirija, katere člani so bili ugledni in mednarodno priznani fotografi Vasja Doberlet – Slovenija, Raša Milojević – Srbija in Janez Kramar – Slovenija.

Žirija je prispele fotografije ocenjevala z ocenami od 1 do 9. Pri ocenjevanju sta bili sicer merodajni predvsem kreativnost in originalnost, pomembna pa je bila tudi tehnična dovršenost fotografije. Potem, ko je vsak član žirije ocenil vse prispele fotografije, ki so bile opremljene s šifro, torej brez podatkov o avtorju, so bile seštete ocene za vsako fotografijo. Na podlagi seštevka je nato bil narejen seznam najbolje ocenjenih fotografij. Med najbolje ocenjenimi je žirija v dogovoru izbrala fotografije, za katere je menila, da si zaslužijo nagrado. Tako je najbolje ocenjenih 101 fotografij, 83 avtorjev iz 29 dežel sveta. Te fotografije si imate priložnost ogledati na 7. mednarodni fotografski razstavi Pannonia Reflections,” je dejal Davor Dolenčič, predsednik društva.

Dolenčič se je med drugim še zahvalil lokalni skupnosti, Občini Lendava, Galeriji-Muzeju Lendava, podjetju Digifot in Zvezi kulturnih društev Lendava. Posebno zahvalo Dolenčič namenja Tomažu Galiču, za vso tehnično pomoč. “Največja zahvala pa gre seveda avtorjem, ki so svoje fotografije poslali na natečaj, saj brez fotografije ni razstave,” je zaključil Davor Dolenčič.

“Minulo leto je bilo za fotografe in za organizatorje fotografskih razstav zelo posebno. Pandemija nam kroji življenje, in nas na vse načine preizkuša. Celotno leto smo se srečevali z novimi izzivi. Tudi žiriranje razstave, kot je Pannonia Reflections 2020 je bila poseben izziv. Potovanja in srečanja so bila onemogočena. Letošnjo razstavo smo tako žirirali preko spleta, pri odločanju o nagradah pa smo si žiranti s pomočjo videokonference pomagali pri izmenjavi mnenj. Ob odlični tehnični podpori organizatorja in z dobro voljo, smo zasedli soglasja pri izbiri najboljših slik. Prav v vsaki temi so se našle res izredne slike, tako, da se ob pogledu nanje moraš za res ustaviti in se zamisliti. Sodelujoči avtorji so neskončen vir idej, kreacij in sporočil.

Nekatere slike slonijo na avtorjevi sposobnosti opazovanja in dojemanja oblik, situacij in še česa, kar se ob pritisku na sprožilec dopolni z njihovim občutkom za kompozicijo in estetiko. Pogosto se prepletata visoka kreativna sposobnost in sposobnost opazovanja okolice ob sočasnem predvidevanju kaj se bo zgodilo. Mnoge slike, zlasti na temo Stil življenja, opozarjajo na kritično trenutno situacijo v svetu. Vsako odprtje razstave fotografij je praznik fotografov. Na stenah je polno fotografij, galerija je polna ljudi, ki jim je fotografija glavna tema pogovorov. Normalno je tako, letos pa imamo covid. Ni svečanosti, ni druženja fotografov v lendavskem gradu. Normalno se tukaj vsako leto zberejo fotografi iz cele Slovenije,” je dejal Vasja Doberlet, predsednik žirije tokratne razstave.