FOTO: Ob bolnišnici nastaja krožno križišče ter “Park & ride” sistem

Ob Splošni bolnišnici Murska Sobota v Rakičanu je v teh dneh pričelo nastajati prepotrebno in že obljubljeno krožno križišče ter “Park & ride” sistem na parkirišču pred bolnišnico. Dela so v polnem teku.
Že več desetletij je križišče pred Splošno bolnišnico Murska Sobota ozko in predvsem težavno cestno grlo. Policisti tam beležijo tudi več prometnih nesreč, težava pa so predvsem zamaški ob prometnih konicah. Sredi oktobra so iz Mestne občine Murska Sobota sporočili, da se bodo v prihodnjih dneh pričela dela za pripravo gradbišča za izvedbo krožišča in nove povezovalne ceste na križišču k Splošni bolnišnici Murska Sobota. In so se. V minulih dneh. S predlagano ureditvijo se bo izboljšala pretočnost in prometna varnost na omenjenem območju, sporočajo iz murskosoboške občine.

“Investicija Ministrstva za infrastrukturo bo znašala 775.524,84 evrov z vključenim DDV, Mestna občina Murska Sobota je z Ministrstvom za infrastrukturo avgusta podpisala sporazum o sofinanciranju, po katerem bo prevzela 123.303,84 evrov z vključenim DDV,” so še sporočili iz Murske Sobote in dodali, da bo izvajalec del podjetje Pomgrad, predvidoma pa bo krožišče dokončano v roku šestih mesecev.

“Park & ride” sistem na parkirišču pred bolnišnico

Namen P+R (ang. P & R) parkirišč je spodbuditi uporabo javnega potniškega prometa (JPP), optimizirati stroške prevoza ter posledično zmanjšati uporabo in s tem število osebnih avtomobilov v mestnih središčih. Parkiraj in pelji se sistem je eden pogostih elementov učinkovitejše trajnostne mobilnosti saj spodbuja kakovostnejši in fleksibilnejši potniški promet. Parkirišče na obrobju mesta postane vezna točka, kjer uporabniki osebnih avtomobilov le-tega parkirajo in se na pot v središče mesta odpravijo z mestno avtobusno linijo ali s kolesi iz servisa izposoje koles, pogosto omogočenim v (bližini) P+R parkirnih mest.