FOTO: Novo gasilsko vozilo za PGD Kapca v postopku nadgradnje

Prostovoljno gasilsko društvo Kapca, ki je v letu 2019 obeležilo 90. obletnico obstoja, bo v letošnjem letu dobilo novo in nujno potrebno gasilsko vozilo, o čemer smo sicer že poročali. Podvozje vozila se trenutno nahaja v prostorih podjetja Svit-Zolar d.o.o., ki bo opravil nadgradnjo.
Na javnem naročilu Občine Lendava, ki je bilo objavljeno lanskega aprila, je uspešno kandidiralo podjetje Svit-Zolar d.o.o., podjetje pa je lanskega oktobra prostovoljnemu gasilskemu društvu Kapca predalo podvozje gasilskega vozila, sicer narejenega v Rusiji. Podvozje se trenutno nahaja v prostorih omenjenega podjetja, kjer poteka nadgradnja. Vozilo se bo tako opremilo s potrebno opremo, ki bo zadostila kriterijem za gasilsko vozilo GV-V1. PGD Kapca je bilo od leta 2018 brez lastnega vozila, zaradi dotrajanosti so vozilo, ki so ga uporabljali do takrat, izločili iz prometa. Novo vozilo, ki ga je sofinancirala Občina Lendava ima štirikolesni pogon tako, da ga bodo gasilci lahko uporabljali tudi na gričevnatih delih.

Gasilci na Kapci sicer operirajo z izjemno starimi vozili, eno izmed slednjih, vozilo znamke TAM so pred skorajda štirimi leti celo predali gasilskemu muzeju Slovenije v Metliki, saj je bil tako star, da ga več ni bilo mogoče registrirati, gasilska cisterna, ki je še v garaži društva, pa je stara nekaj čez 40 let in je prav tako muzejski primerek in je edino vozilo, ki ima vgrajen agregat za proizvodnjo električne energije. “Prav to je razlog, da Gasilska zveza Lendava zaenkrat še vidi razlog zakaj ga obdržati,” je dejal Ivan Kasnik iz Gasilske zveze Lendava. Nadgradnja mora imeti rezervoar vode, napravo za en hitri napad, prostore za gasilsko tehnično opremo in motorno brizgalno s pnevmatskimi sanmi. S strani ponudnika mora biti dobavljena tudi gasilsko-reševalna oprema, ki je posebej našteta v seznamu, za ostalo opremo po tipizaciji Gasilske zveze Slovenije pa morajo biti ustrezno urejena tudi pritrdišča. Cena takšnega vozila se giblje med 120.000 in 180.000 evri.