FOTO: “Nebo nad krematorijem je žarelo…” Lendavski Judje med holokavstom: Učna ura za srednješolce v sinagogi

Galerija-Muzej Lendava je v sodelovanju z Dvojezično srednjo šolo Lendava včerajšnji opoldan pripravila učno uro zgodovine v lendavski sinagogi. Predavanje so pripravili v sklopu minulega mednarodnega dneva spomina na holokavst, ki smo ga obeležili v nedeljo.
Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta je bil razglašen leta 2005. To pomeni, da ga letos obeležujemo že štirinajstič zapored, Prvi konceptualni okviri za obeleževanje tega dne so bili začrtani s projektom “Šoa – spominjamo se,” ki ga vodi center judovske kulturne dediščine sinagoga Maribor. V okviru projekta in mednarodnega dne po vsej Sloveniji potekajo pokloni spominu na žrtve holokavsta v obliki spominskih obeležij, prireditev in proslav, pri tem pa že vrsto let sodeluje javni zavod Galerija-Muzej Lendava.

V sklopu dneva spomina v Lendavi že od prejšnjega tedna potekajo dogodki in prireditve. Lendavskih Judov se spomnimo s položitvijo venca in s položitvijo kamenčka na dolgovaškem judovskem pokopališču ob spomeniku (žrtvam fašizma). Zveza kulturnih društev Lendava je organizirala potopisno predavanje o Yad Vashemu, izraelskem spomeniku žrtvam holokavsta in odprtje fotografske razstave Tatjane Bogdan. 27. januarja je bila v lendavski sinagogi lutkovna gledališka predstava Estera in praznik usod, gledališča Pupilla, ki je v svojo predstavo vnesla veliko avtentičnega fotografskega materiala o dolnjelendavski judovski skupnosti.

Včerajšnji opoldan pa so, prav tako v lendavski sinagogi, pripravili učno uro zgodovine srednješolcem, v sodelovanju Galerije-Muzeja Lendava in Dvojezične srednje šole Lendava z naslovom “Nebo nad krematorijem je žarelo…” Lendavski Judje med holokavstom. Prisotnim dijakom, učiteljem ter tudi županu Občine Lendava, je predaval Boris Hajdinjak, geograf in zgodovinar ter trenutno direktor javnega zavoda Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Hajdinjak je sicer odličen poznavalec srednjega veka, raziskovalec Judov na Slovenskem in raziskovalec holokavsta.