FOTO: Našli nov rov

Po tem, ko smo že pred časom poročali o rovu, ki se je nahajal v bližini lendavskega župnišča, tokrat poročamo o rovu, v neposredni bližini nekdanje druge osnovne šole in lendavske cerkve. Rov kaže, da je morda nekoč vodil do ali celo v cerkev.
Po ureditvi plazišča nad lendavskim gradom se je količina prispele meteorne vode še povečala, zato se izvaja rekonstrukcija sistema odvajanja meteornih voda ter ločevanje fekalne in meteorne kanalizacije, ki je bila do sedaj urejena kot mešani sistem. In prav ta zemeljska dela so v minulih dneh že večkrat razkrila podzemne rove.

Da ima naš kraj izjemno bogato zgodovino ne pričajo zgolj fotografije, slike, legende in ostalo zgodovinsko gradivo, temveč tudi dejanski objekti, tudi taki, ki so bili skriti človeškemu očesu. Tokrat so delavci pri zemeljskih delih med objektom DOŠ II in cerkvijo Sv. Katarine naleteli na nov rov, ki je bistveno širši in večji kot prvič in ima tudi debelejše zidove ter obok. Rov, ki poteka poševno, je nekoč morda vodil do ali v cerkev.

Med slaščičarno Derviši in župniščem so sicer že med 5. in 19. oktobrom gradbeniki izkopali ostanke podzemnega kanala stare Lendave. Na Glavni ulici je dno rova na globini približno štirih metrov, pri župnišču pa na dveh. Na prošnjo Občine Lendava so si tisti rov ogledali strokovnjaki Zavoda za varstvo kulturne dediščine iz Maribora. Potrdili so domnevo, da je šlo za kanalizacijski sistem iz obdobja na prelomu iz devetnajstega v dvajseto stoletje, ko so Lendavčani živeli bogato meščansko življenje.

“Občina si bo prizadevala za to, da se na eni točki uredi možnost ogleda ostankov sistema ter njihova vključitev v prezentacijo bogate kulturne dediščine meščanskega obdobja v Lendavi,” so takrat zapisali na spletni strani Občine, a se to najbrž ne bo zgodilo, saj so vse lokacije najdenih rovov že zasipane …

Ti rovi najbrž niso edini. Lendavsko podzemlje jih menda skriva še kar nekaj …