FOTO: Namestitveni center se “poslavlja”

En izmed zadnjih namestitvenih centrov v naši državi se v teh dneh poslavlja. Zaposleni podjetja “Petre” so nam namreč včeraj povedali, da morajo pospraviti vse namestitvene šotore na parkirišču nekdanjega podjetja Integral, iz česar je moč sklepati, da je lendavski namestitveni center za begunce zadnji, ki je deležen demontaže.
Najemno pogodbo za postavitev sprejemno namestitvenega centra je Ministrstvo za notranje zadeve sklenilo s podjetjem Avto Krka d.o.o., najemna pogodba za zemljišče v izmeri nekaj več kot 15.000 kvadratnih metrov pa je sklenjena za določen čas enega meseca in se avtomatično podaljša za enako obdobje, v kolikor je stranka ne odpove najmanj 15 dni pred iztekom dogovorjenega roka.

Stroški za delovanje so v mesecu februarju 2016, ko je center bil polno zaseden, znašali 58.631,91 EUR z DDV. V stroške je vključeno najem šotorov, poda in razsvetljave, stroški porabljene električne energije in vode, najem ogrevanja in nakup plina za ogrevanje, najem kemičnih WC-jev in sanitarnih enot, odvoz komunalnih odpadkov ter nakup dezinfekcijskih sredstev in potrošnega materiala.

Stroški za delovanje v mesecu aprilu 2016, ko je bil center v delovanju, so znašali 50.387,43 EUR z DDV. V stroških je vključen najem šotorov z vključenim podom in razsvetljavo, zagotavljanje vode in in električne energije ter odvoz komunalnih odpadkov.

Za primerjavo mesečnih stroškov so zajeti stroški za mesec februar 2016, ko je bil center zaseden in za mesec april 2016, ko je bil center v mirovanju. V stroške niso vključeni stroški za porabo goriva za ogrevanje centra, saj se je gorivo zagotavljalo s strani Zavoda za blagovne rezerve.