FOTO: Na odprtju tedna ljubiteljske kulture v Murski Soboti je slavnostni govornik bil predsednik Republike, Borut Pahor

Gledališče Park v Murski Soboti je v četrtek, 16. maja, gostilo svečano prireditev, ki je obeležila začetek 6. tedna ljubiteljske kulture. V prihodnjih dneh, vse do nedelje, 26. maja, bo po vsem slovenskem kulturnem prostoru potekalo več kot 1000 kulturnih prireditev, ki kažejo na izjemno razvitost in priljubljenost ljubiteljske kulture pri nas. Slavnostni govorec na prireditvi je bil predsednik Republike, Borut Pahor.
Ker je letošnji Teden ljubiteljske kulture (TLK) obarvan plesno, je bila v tem duhu zasnovana tudi predstava ob nacionalnem odprtju, v kateri so mlade plesalce na odru spremljali glasbeniki. Med vsemi se je smukal osrednji lik predstave, sprehajalec ptic, ki so ga ustvarjalci predstave našli v istoimenski pesniški zbirki mladega prekmurskega literata Denisa Škofiča.

Ogrevanje v plesni večer se je pričelo že popoldan, z Mladinskimi plesnimi vizijami, ki so v revialnem nastopu mladinskih plesnih skupin severovzhodne Slovenije pokazale, kako je ples množično sprejet med mladimi. Popoldan se je dogajanje nadaljevalo pred gledališko dvorano, tokrat pa so vajeti v roke vzela prekmurska društva, ki so s plesom in glasbo predstavila živahno mursko ljubiteljsko kulturo. Lokalni ljubiteljski ustvarjalci so s folklornimi nastopi predstavili koščke prekmurske tradicije, pridružili pa so se jim tudi godbeniki, ki so v družbi poskočnih mažoretk ogreli zbrano občinstvo in naključne mimoidoče. Dogodek so gostitelji odprtja TLK posvetili praznovanju 100. obletnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Popoldne je bilo tudi v znamenju gibajočih rdečih majic, tako je bila namreč oblečena stotnija mladih plesalcev, ki so s plesno intervencijo po ulicah na poti h Gledališču Park, opozarjali na prihajajoči teden, ki bo po vsej Sloveniji v znamenju ljubiteljske kulture.

Osrednja predstava se je pričela in končala plesno. Prvi, ki je zavzel oder Gledališča Park, je bil namreč koreograf in plesalec Matjaž Farič, letošnji ambasador TLK, ki pa se je tokrat namesto z gibom izrazil z besedami, s kratko poslanico o plesu, v kateri je med drugim poudaril, da ples ni namenjen le izbrancem: “Pleše lahko vsak človek. Pleše lahko “popolno” in “nepopolno” telo. V tem se skriva neposredna lepota in bistvo plesa. V iskrenosti in v resnici našega bivanja. V telesu, ki govori svoj jezik.”

V nadaljevanju so zbrano občinstvo, ljubitelje kulture in njene ustvarjalce nagovorili gostitelj dogodka, župan Mesne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek, direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti mag. Marko Repnik in predsednica Zveze kulturnih društev Mija Aleš kot organizatorja TLK, ter predsednik RS Borut Pahor, kot častni pokrovitelj letošnjega TLK.

Temu je sledil po prekmursko zasanjan večer, ki je v prepletu plesa, glasbe in poezije ustvaril imenitno odslikavo pokrajine ob Muri, zaznamovano z neskončnimi ravnicami, zrelim žitom, reko in štorkljami. Skozi plesno zgodbo je vodil sprehajalec ptic Filip Štepic, junak istoimenske pesniške zbirke mladega prekmurskega pesnika Denisa Škofiča, plesalci Plesne izbe Maribor, Centra plesa Maribor in KUD Baobab pa so z gibom pričarali neskončna žitna polja, valovanje brez v vetru, drdranje šivalnih strojev, ki bili vsled razvite tekstilne industrije desetletja simbol Prekmurja, in ženitveni ples štorkelj, ki se že od nekdaj vsako leto vračajo v prekmurske ravnice, vedno v ista gnezda.

Omnibus koreografij v režiji Minke Veselič Kološa in Nine Meško je spremljala živa glasba, ob zvokih saksofona Vaska Atanasovskega je vzvalovalo zrelo žito, udarci stroja so oživeli s tolkali Damirja Mazreka in gibom Dalande Diallo, ples štorkelj pa je pospremil predirni glas Urške Gajšt v prekmurski ljudski pesmi Gizdava.

Prekmurci so se znova izkazali za odlične gostitelje, večer v Gledališču Park pa je bil imeniten uvod v celotedensko kulturno dogajanje, ki je pred nami.

V okviru TLK nas v prihodnjih dneh čaka množica kulturnih prireditev z različnih ustvarjalnih področij. Omenimo nekatere:

  • tridnevni Festival Vizije – Festival mladinske kulture, ki združuje mladinske gledališke, lutkovne in rock skupine ter najboljše mladinske literate in fotografe (Nova Gorica, 17. – 19. maj),
  • medgeneracijski festival Velenje, namenjen aktivnemu druženju različnih generacij v bogati izbiri kulturnih, družabnih in izobraževalnih dejavnostih tokrat pod naslovom Pozdravljen, bonton! (Velenja, 16. – 18. maj)
  • predavanje Gib naredi človeka performerke, koreografinje, režiserke in plesne pedagoginje Sanje Tropp Frühvald, ki se posveča predvsem umetniškim inovacijam na področju plesa za mlado publiko, razvoju občinstva in medgeneracijskemu delu (Ljubljana, 20. maja)
  • državno srečanje sosed tvojega brega – srečanje pesnikov in pisateljev drugih narodov in narodnosti, Center za poezijo Tomaža Šalamuna (Ljubljana, 25. maja)
  • Kiparska delavnica les, tridnevna delavnica temelji na različnih interpretacijah obdelovanja lesa. (Šoštanj, 24. do 26. maj)
  • tekmovanje mladinskih godb in 39. tekmovanje slovenskih godb na 2. in koncertni težavnostni stopnji (Krško 24. do 26. maj)
  • V času TLK bodo potekale tudi promocijske akcije, kot so Odprti plesni studii, namenjeni predstavitvi plesne umetnosti, Odprti ateljeji, katere namen je javni interes na področju likovne umetnosti in pomagati ustvarjalcem pri njihovi promociji in Odprta galerijarazstava fotografij Sledi plesa na Krakovskem nasipu v Ljubljani, kjer bo na ogled 22 fotografij na temo sodobnega plesa.

Častni pokrovitelj TLK je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki bo tudi slavnostni govornik na nacionalnem odprtju v četrtek, 16. maja, v Murski Soboti.

Partnerja projekta sta SAZAS in IPF, ki za vse dogodke in nastopajoče urejata obveznosti iz naslova avtorskih pravic, generalni medijski sponzor pa je RTV Slovenija.