FOTO: Na območju Občine Turnišče vnovič obudili dogodek Dan naravne in kulturne dediščine

Na območju Občine Turnišče je vnovič po dveh letih premora bila obujena prireditev Dan naravne in kulturne dediščine, na kateri so bile predstavljene znamenitosti tamkajšnje občine.
Občani, skratka vsi narave in kulture željni so se najprej zbrali v zelo lepem številu in sicer pred gasilskim domom v Gomilici, kjer jih je v uvodnem nagovoru pozdravil župan Občine Turnišče, Borut Horvat, za tem pa je potek dogajanja prisotnim predstavila Silva Lutar. V Gomilici je bil možen ogled Halasove sobe, po pogostitvi pa se je pot nadaljevala proti Nedelici, kjer je Boris Kučko predstavil Ancovo galerijo in tudi povedal nekaj o nastanku in ohranitvi že skoraj pozabljenih predmetov. Od tam so pot nadaljevali na Kovačevo domačijo, kjer so si ogledali razstavo in se okrepčali.

Naslednja postaja je bila Turniška cerkev, kjer je sodelujoče sprejel pater Andrej in najprej predstavil zgodovino nove cerkve nato pa še staro cerkev, kjer je zelo nazorno obrazložil pomen bogatih fresk. Ogledali so si tudi razstavo rožnih vencev, ki so jo pripravili člani Kolesarskega kluba Varaški šujstri skupaj z gospodom patrom Andrejem.

Na obronku Turnišča je rastišče sibirske perunike, ki je prava redkost in je seveda vredna ogleda. Pot jih je vodila do Renkovcev na ogled kupinarskega muzeja, med vračanjem pa so se ustavili pri nadstrešku Kolesarskega kluba Varaški šujstri, kjer je kratko predstavitev podal predsednik društva Anton Sep. Pot je prisotne vodila naprej do čevljarskega muzeja, kjer je folklorna skupina Kulturnega društva “Štefan Raj” Turnišče priredila kratki skeč in odplesala venček narodnih plesov. Zaključek se je odvil na Polanščekovi domačiji, kjer so se okrepčali s pasuljem in langašem ter dobro ohlajeno pijačo.

“Najlepša zahvala vsem prisotnim za njihovo udeležbo. Posebno zahvalo namenjamo Kolesarsko pohodniškemu društvu Gomilica, Kulturnemu društvu Rdeči zvonček Nedelica, patru Andreju, Kulturnemu društvu Anton Martin Slomšek Renkovci, Kolesarskemu klubu Varaški šujstri KD Turnišče (folklorni skupini) in še posebej Kmečkim ženam iz Turnišča, ki so pripravile dobrote za pogostitev,” so zapisali organizatorji.

Tekst in foto: Občina Turnišče