FOTO: Na LU Lendava predstavili prvo knjigo Sandija Horvata

Včerajšnja predstavitev knjige “Preprosto enostavno čas je za spremembe” je potekala na Ljudski univerzi v Lendavi v času 3. partnerskega srečanja v okviru projekta Give them a chance!, ki je financiran iz sredstev programa Erasmus+. Partnerji so poleg Ljudske univerze Lendava, ki je nosilka projekta,  Zveza Romov Slovenije, Amrita obk. Iz Pécsa, Udruga za obrazovanje Roma iz Orehovice ter Pučko otvoreno učilište iz Čakovca.
Preprosto enostavno čas je za spremembe je knjižni prvenec Sandija Horvata. Osebnoizpovedna zgodba je prevedena tudi v hrvaški in madžarski jezik, saj je v prvi vrsti namenjena učiteljem, ki v različnih programih izobraževanja poučujejo odrasle Rome. Prevod v madžarščino je delo Eve Feher Farkaš, v hrvaščino pa Maria Zamude. Z njo so partnerji iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske hoteli učiteljem z očmi Roma, ki je dokončal terciarno stopnjo izobrazbe, kljub temu, da se je na svoji življenjski poti spopadal z različnimi osebnimi ovirami, od selitve iz osrčja Gorenjske v Prekmurje, ko je zbolel oče, preko tega, da mu je bila v najstniških letih bila razkrita njegova prava identiteta, ki jo je začel priznavati šele v času zgodnje odraslosti, do iskanja samega sebe in smrti očeta, predstaviti razmišljanje Romov, predvsem pa poudariti, da tudi Romi, tako kot pripadniki večinskega naroda, sanjajo o uspehu ter da so tudi oni tisti, ki so polni upanja, da bo nekoč njihovo življenje boljše. Pa tudi tisto skrito »čarobno palico« oziroma dejstvo, da ob pravih ljudeh z ustrezno podporo ter pravimi prijatelji ob sebi lahko uspejo tako v šolskem sistemu kot na poklicni poti tudi Romi.

Sandi Horvat v pripovedi nagovarja bralca, in sicer tako, da ga vzame s sabo na potovanje po poti svojega življenja in kot pravi, smo si ljudje usojeni, saj v naše življenj v določenem trenutku pride prav tista oseba, ki jo potrebujemo. Najmočnejše sporočilo zgodbe je, da te različne situacije v življenju delajo močnejšega in da vse ovire, ki so ti postavljene na pot, moraš prestopiti. Preprosto enostavno moraš zaživeti.