FOTO: Na Hodošu odkrili spominsko ploščo Ernestu Eöryju

Včeraj se je na Hodošu odvijala slovesnost, ob odkritju spominske plošče Ernestu Eöryju, nekdanjemu predsedniku Gasilske zveze Slovenije. Dogodka se je udeležila tudi ministrica za obrambo, Andreja Katič.
Za učinkovitost gasilskega reševanja pri naravnih in drugih najrazličnejših nesrečah in visoko zaupanje pri državljankah in državljanih so najbolj zaslužni predani in požrtvovalni gasilci. Mednje je brez dvoma sodil tudi prostovoljni gasilec, dolgoletni gasilski funkcionar, predsednik in častni predsednik Gasilske zveze Slovenije, ki je svoje življenje posvetil slovenskemu gasilstvu Ernest Eöry.

Pod njegovim dolgoletnim vodstvom se je slovenska gasilska organizacija uveljavila kot najštevilčnejši in dobro organiziran del sil za zaščito, reševanje in pomoč na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Danes je to splošna reševalna služba, ki učinkovito deluje ob vseh vrstah nesreč in v vseh okoljih. Služba, na katero se vedno lahko zanesemo. Ministrica za obrambo Andreja Katič je povedala, da gasilstvo temelji na prav posebnih vrednotah. Tovarištvu, solidarnosti in pomoči tistim, ki jo potrebujejo in dodala: “Ernest Eöry je pustil neizbrisen pečat v razvoju gasilstva na katerega smo državljani in državljanke prav posebej ponosni. Vsaka organizacija uživa ugled zaradi posameznikov, ki jo sestavljajo. Verjamem, da se boste pri svojih dejanjih in odločitvah velikokrat spominjali tega velikega človeka in ravnali po njegovem vzgledu. Danes lahko še enkrat rečemo Ernestu za njegova velika dela. Hvala.”

Po odkritju spominske plošče so v prostorih občine Hodoš predstavili knjigo o življenju in delu Ernersta Eöryja.