FOTO: Na “Dvojki” so izdelovali domači prašek in domači mehčalec

Izobraževalno in ustvarjalno društvo Lendava je v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Lendava v prostorih na Glavni ulici 2 v Lendavi včerajšnji popoldan pripravilo delavnico izdelave domačega pralnega praška ter mehčalca.
Včerajšnji zgodnji popoldan se je v prostorih Zveze kulturnih društev (ZKD) Lendava odvijala delavnica izdelave domačega pralnega praška ter mehčalca. Delavnico je organiziralo Izobraževalno in ustvarjalno društvo Lendava v sodelovanju z ZKD Lendava, na delavnici pa je bilo prisotnih okrog 20 tovrstnega znanja željnih obiskovalcev.

Prisotnim je izdelavo domačega pralnega praška ter mehčalca prikazala mentorica Nicol iz Francije, sicer živeča na Goričkem. Po sestavine za izdelavo pralnega praška, ta je sicer v končni verziji tekoč in ne dejansko praškast, se lahko odpravimo v najbližje trgovine ter tudi do lekarne, uporaba slednjega pa se cenovno zelo izplača.

Mentorica je prisotnim prikazala izdelavo dvolitrskega (tekočega) pralnega praška. Najprej je dva litra navadne vode potrebno zavreti ter vanjo vmešati 3 jušne žlice mila “Marseille,” najbolje je da milo kar naribamo, za tem vmešamo še šest jušnih žlic bikarbonata ali kar običajne sode bikarbone. V kolikor želimo da bo naš (tekoči) pralni prašek dišeč, slednjemu dodajamo poljubno število kapljic poljubnega eteričnega olja, a ne več kot 20. Takšna količina (tekočega) pralnega praška bi morala zadostovati za 10 pranj.

Sledil je prikaz izdelave domačega mehčalca. Tukaj bo dovolj 1 liter hladne vode. V to vmešamo 6 decilitrov alkoholnega kisa in 4 jušne žlice bikarbonata ali sode bikarbone. Tudi tukaj lahko po želji dodajamo eterična olja za dišavo.