FOTO: Murska Sobota: Slovesnost ob dnevu reformacije in 500-letnici začetka reformacije

Evangeličanska Cerkev AV v Republiki Sloveniji,  Slovensko protestantsko društvo – Primož Trubar in Mestna občina Murska Sobota so minuli petek, v Gledališču Park priredili slovesnost ob dnevu reformacije in 500-letnici začetka reformacije.
Zbrane goste je najprej pozdravil murskosoboški župan Aleksander Jevšek, ki je med drugim izpostavil, da “500. obletnico reformacije v mestu Murska Sobota obeležujemo s prenovo mestnega središča, da to zaživi in spet postane osrednji prostor našega urbanega življenja. Prenovo smo začeli z urejanjem zgodovinske osi med Evangeličansko cerkvijo in mestnim gradom, ki ju povezuje Trubarjev drevored. Prostor pred občinsko stavbo, del tega drevoreda med cerkvijo in mestnim parkom, bo v skladu s predlogom posebne komisije in odločitve Mestnega sveta nosil ime – Drevored Martina Luthra. S tem Murska Sobota postaja del mreže Luthrovih mest, ki so povezana z življenjem in delom Martina Luthra ali s tradicijo reformacije.”

Sledil je pozdrav predsednika Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar Matjaža Grudna.  Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega sveta Republike Slovenije mag. Mitja Bervar, ki je poudaril, da so tako Luther kot drugi reformatorji božjo besedo oznanjali v jeziku, da jih je ljudstvo razumelo. Pozval je, da vsi skupaj prepoznamo vrednote, ki bodo potencial za moralno preoblikovanje in vir navdiha za družbeno delovanje.

V kulturnem programu so sodelovali Mešani pevski zbor Cantate pod vodstvom prof. Mileve Kralj Buzeti in gledališka igralca Tjaša Železnik in Gorazd Žilavec. Scenarij prireditve je pripravil Primož Ekart.