FOTO: Mobilno hiško dvignili na dvorišče Szomijevih; ti vanjo preseljeni predčasno

O tričlanski družini Szomi iz Radmožancev smo že pisali, na zadnje minuli petek, ko smo poročali o porušeni strehi nad hlevom in kuhinjo, ko je celotno ostrešje za seboj “potegnila” zrušitev precej dotrajanega dimnika. Ker je situacija postala očitno nevarna, so Szomijeve v hiško, ki jo je priskrbela Civilna zaščita, preselili predčasno.
Že več let se je od zunaj videlo, da je hiša skorajda podrtija, ki ni primerna za življenje ljudi, v notranjosti pa je prava groza. Ustrezne službe, predvsem Območno združenje RK Lendava ter tudi CSD in občina Lendava, so že julija začeli izvajati kar je možno, a rešitev je še daleč. Sedaj, ko se je del strehe dejansko porušil pa bo potrebno vse skupaj pospešiti. Strokovnjaki, ki so si že pred rušitvijo ogledali stanje v katerem je hiša so podali splošno ugotovitev, da stropov in strehe enostavno ni možno popraviti, ker bi se v primeru nove strehe podrle stene in bi vse končalo na tleh.

Že sicer pa so zaradi stanja razpadajoče hiše dobljeno hiško s strani Civilne zaščite iz dvorišča sosedovih, kjer je bila deponirana, dvignili predčasno. Szomijevi so se vanjo že vselili, saj je hiša že prenevarna, sledilo bo betoniranje temeljev in prestavitev hiške. To naj bi se, v kolikor ne bo težav s papirji, vse skupaj zgodilo do konca meseca avgusta. In kaj še sledi? Po naših podatkih obstaja želja, da bi s pomočjo donacij dobrih ljudi Szomijevim zgradili manjšo hiško, izmere do 60 kvadratnih metrov. Nekaj gradbenega materiala sicer že je na parceli.

Drage bralke in bralci, vse, ki želite pomagati Szomijevim iz Radmožancev prosimo, da denarno pomoč nakažete na transakcijski račun Sklada Ivana Krambergerja št. SI56 02922-0019831742, s pripisom za Szomijeve, sklicna številka 7224. Odslej lahko pomagate tudi s SMS-donacijami. Pošljite SMS na 1919: z vpisano ključno besedo KRAMBERGER boste prispevali 1 evro, z vpisano ključno besedo KRAMBERGER5 pa 5 evrov.

Ali:

Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Lendava
Kranjčeva ulica 4
9220 Lendava
TRR: SI56 0312 4100 0922 524
Sklic: SI 00 1906-31082019
Namen: POMOČ SZOMI