FOTO: Miklavževa trgatev pri vinogradništvu Balažic v lendavskih goricah

Minulo soboto zjutraj so pri vinogradništvu Balažic iz Hotize, ti imajo sicer vinograde na lendavskih gričih, v nekoliko hladnem in predvsem meglenem vremenu opravili letošnjo Miklavževo trgatev. Pri družini Balažic se sicer z vinogradništvom ukvarja že več generacij.
V zadnjih letih, ko grozdje nekoliko hitreje dozoreva, ni običaj, da bi vinogradniki po redni trgatvi puščali grozdje na trsih za pozne ali celo ledene trgatve. Za pozno Miklavževo trgatev so se odločili v vinogradništvu Balažic iz Hotize, ki obdelujejo skupno hektar trt v lendavskih goricah. Sladke vinske jagode, ki bodo dale kakovostno vinsko kapljico je minulo soboto v hladnem in predvsem meglenem vremenu obiralo kakšnih 10 beračev, predvsem družinskih članov in prijateljev.

Kot je dejal Damjan Balažic, je z letošnjim letnikom zadovoljen. Skupno so minulo soboto obrali 300 trsov Laškega rizlinga, iz grozdja pa so iztisnili 130 litrov zelo sladkega mošta, merilnik za merjenje vsebnosti sladkorja v moštu pa je pokazal 86 oekslov. Damjan želi v prihodnjih letih gorice obdelovati in vzdrževati vse bolj na “BIO” način. Iz tega bo nastalo vrhunsko vino.